Peta obletnica smrti slovaškega novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke

uredništvo Oštra

Jána Kuciaka in Martino Kušnírovo so umorili na njunem domu. Kuciak je preiskoval korupcijsko mrežo, v katero so bili vpleteni politiki in vplivni podjetniki, predvsem pa milijonar Marián Kočner, ki mu zdaj sodijo zaradi organizacije umora.

Martina Kušnírová in Ján Kuciak. Foto: OCCRP

Danes mineva pet let od smrti slovaškega novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnírove, ki sta bila umorjena februarja 2018. Ob tej priložnosti so se včeraj in danes v Bratislavi zbrali predstavniki mednarodnih organizacij za svobodo medijev, ki so ob novem sojenju za umor izrazile podporo družinama umorjenih in slovaški novinarski skupnosti.

Kuciak je preiskoval korupcijske mreže in povezave med politiki in vplivnimi podjetniki. Preden so ga umorili, je pripravljal zgodbo o znanem slovaškem poslovnežu Mariánu Kočnerju in njegovi vpletenosti v organizirani kriminal.

Kočnerja so leta 2019 po razkritju podatkov z njegovega telefona pridržali in ga leto pozneje zaradi goljufije obsodili na 19 let zapora. Podatki s telefona so namreč pokazali, da je prek svoje sodelavke Alene Zsuzsove najel posrednika, ki je nato našel dva morilca. Oba osumljenca sta priznala krivdo in bila obsojena.

Septembra 2020 je sodišče Kočnerja in Zsuzsovo zaradi pomanjkanja prepričljivih dokazov oprostilo umora. Tožilstvo se je pritožilo in vrhovno sodišče je pritožbi junija 2021 ugodilo. Odločili so se za ponovitev sojenja na specializiranem kazenskem sodišču. Novo sodbo pričakujejo 24. aprila.

Umor Kuciaka je bil prvi umor novinarja v zgodovini samostojne Slovaške. Sprožil je proteste, ki so privedli do odstavitve visokih državnih uradnikov. Med njimi je bil tudi takratni predsednik vlade Robert Fico.

Na predvečer obletnice umora je Slovaški raziskovalni center Jána Kuciaka (ICJK) predstavil projekt Varno novinarstvo (Bezpecna.Zurnalistika.sk), katerega namen je spremljanje in preprečevanje napadov na novinarje ter pomoč žrtvam. Mednarodna organizacija Novinarji brez meja (RSF) je kot podpornica projekta tudi že pozvala k pravici.

»Slovaški novinarji ne bodo varni, dokler ne bo zadoščeno pravici za umor Jána Kuciaka in dokler ne bodo sprejeti sistemski ukrepi,« je dejal Pavol Szalai, vodja urada RSF za EU in Balkan.

Ob obletnici smrti bo OCCRP v sredo, 22. februarja, priredil spletni pogovor o novinarski zapuščini Jána Kuciaka. V pogovoru bosta sodelovali njegovi nekdanji sodelavki Pavla Holcová in Eva Kubániová, ki sta po Kuciakovi smrti nadaljevali njegovo preiskovalno delo.