OCCRP nominiran za Nobelovo nagrado za mir

uredništvo Oštra

Center za mirovne in konfliktne študije pri amsterdamski univerzi je za letošnjo Nobelovo nagrado za mir predlagal OCCRP, mednarodno mrežo za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije.

Podoba Alfreda Nobela na zlatem medaljonu pred muzejem Nobelovih nagrad v Stockholmu. Foto: DPA/STA

Center za mirovne in konfliktne študije pri amsterdamski univerzi predlaga za Nobelovo nagrado za mir mednarodno mrežo za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije (OCCRP). 

Predlog so podali študenti v delovni skupini pod vodstvom Wolfganga Wagnerja, ki je kot profesor, ki se ukvarja z mirovnimi študijami, upravičen do nominacije kandidatov. Študenti več smeri magistrskega študija so zbrali predloge in preverili potencialne kandidate ter se na koncu odločili, da za nagrado predlagajo OCCRP. 

»Razprava, ki smo jo opravili o različnih vidikih miru, je bila fascinantna. Z nominacijo želimo opozoriti na OCCRP in njihovo preiskovalno delo kot pogosto spregledan prispevek k miru,« je dejala študentka Helen Zotz, članica delovne skupine. 

Kot so poudarili, nas vojna v Ukrajini opominja na uničujočo moč korupcije in organiziranega kriminala. OCCRP je poročal o Putinu in njegovi mreži, ki izkorišča rusko gospodarstvo in vojno za lastne koristi. Gre za oligarhe, ki največkrat poskrbijo za to, da je njihovo imetje težko izslediti. Toda novinarji OCCRP so doslej odkrili za 17,5 milijarde dolarjev premoženja ruskih oligarhov, podatke o tem pa so objavili v podatkovni zbirki. 

OCCRP, katerega član je tudi Oštro, je bil ustanovljen leta 2006 z namenom, da s preiskovalnim novinarstvom prispeva v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.