Malteško sodišče omogočilo dostop do informacij vsem državljanom EU

Oštro

Malteško sodišče je odločilo, da imajo pravico do dostopa do informacij vsi državljani Evropske unije, in zavrnilo argumente tamkajšnjega notranjega ministrstva, češ da naj bodo te dostopne le prebivalcem Malte.

Malteška sodna palača. Foto: Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32599193

Pritožbeno sodišče na Malti je razsodilo v prid Access Info Europe, nevladne organizacije s sedežem v Madridu, in ugotovilo, da je malteška vlada ravnala diskriminatorno do tuje državljanke, ker je kršila njeno pravico do dostopa do informacij.

Gre za primer iz leta 2019, ko je italijanska državljanka, sodelavka Access Info Europe, od malteškega ministrstva za notranje zadeve zahtevala dostop do podatkov o vračanju migrantov z Malte v letih 2017 in 2018.

Ministrstvo je njeno zahtevo zavrnilo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja iz leta 2008, ki določa, da imajo to pravico malteški državljani in državljani ene od članic Evropske unije, ki na Malti prebivajo najmanj pet let.

Access Info Europe se je na to odločitev pritožil malteškemu informacijskemu pooblaščencu, pri čemer je menil, da prebivališče ali državljanstvo prosilca ne moreta biti pogoj za pravico do dostopa do informacij in da je to v nasprotju z mednarodnimi standardi in zakonodajo EU. Marca lani je informacijski pooblaščenec odločil v prid Access Info Europe, vendar se je ministrstvo pritožilo.

Sodišče je opozorilo, da bi zakon, kot ga strogo razlaga ministrstvo, vsakomur, ki ne živi na Malti, praktično onemogočil dostop do informacij. Takšna razlaga je diskriminatorna in neposredno vpliva ne le na pravico do svobodnega dostopa do informacij, temveč tudi na svobodo gibanja državljanov EU.

Helen Darbishire, izvršna direktorica Access Info Europe, je v sporočilu za javnost poudarila, da ta sodba pomeni zmago in vsakomur omogoča, da brez diskriminacije uveljavlja svojo pravico do dostopa do informacij. Dodala je, da bo sodba malteškega sodišča podprla čezmejne preiskave novinarjev in nevladnih organizacij po Evropi.