Oštro na Svetovni konferenci preiskovalnega novinarstva

uredništvo Oštra

Novinarji Oštra so sodelovali na Svetovni konferenci preiskovalnega novinarstva, kjer so pridobili nove veščine in črpali navdih iz zgodb pogumnih preiskovalnih novinarjev z vsega sveta.

 

Slovenska in hrvaška ekipa Oštra na konferenci preiskovalnega novinarstva v Göteborgu na Švedskem. Foto: Oštro

 

Novinarji slovenskega in hrvaškega Oštra so se vrnili s Svetovne konference preiskovalnega novinarstva (GIJC) v Göteborgu polni idej za nadaljnje delo. GIJC je posebna priložnost za izmenjavo novinarskega znanja in izkušenj ter povezovanje s kolegi iz različnih delov sveta. Letos je na konferenci sodelovalo več kot 2100 udeležencev iz 132 držav. 

Oštro je na GIJC sodeloval s finančno podporo nizozemskega veleposlaništva v Ljubljani na podlagi uspešno prijavljenega projekta. Udeležba na tej konferenci pomeni visoke stroške za uredništva slovenskih medijev, zato bodo novinarji Oštra na novo pridobljeno znanje delili s kolegi na delavnicah, ki jih bodo izvedli to jesen.

Konferenca je povezala preiskovalne novinarje in druge strokovnjake, ki s skupnimi močmi bogatijo svoje znanje in spretnosti – bodisi gre za uporabo inovativnih oblik poročanja, učinkovitih metod zbiranja in obdelave informacij ali uporabo umetne inteligence in drugih visokotehnoloških orodij za analizo podatkov. 

Poleg pridobivanja tehničnih veščin je GIJC edinstvena priložnost za novinarje, da črpajo navdih iz zgodb svojih kolegov, navežejo nova poznanstva, izmenjajo izkušnje, spodbujajo inovacije pri svojem delu ter promovirajo preiskovalno novinarstvo v njegovem najboljšem pomenu.

Med govorci na konferenci je bila tudi odgovorna urednica Oštra Anuška Delić. Udeležence delavnic je učila veščin podatkovnega novinarstva, predstavila je, kako iti po sledi odpadkov s sledilnimi napravami, ter poučevala o metodah izobraževanja bodočih preiskovalnih novinarjev. Na donatorskem panelu je predstavila velike težave pri financiranju neprofitnih in neodvisnih medijskih organizacij v Evropski uniji.

Glavni organizator konference, Globalna mreža za preiskovalno novinarstvo (GIJN), vsaki dve leti podeli nagrade shining light, edinstveno priznanje za izjemne dosežke v preiskovalnem novinarstvu v državah v razvoju ali tranziciji, kjer se takšno delo izvaja v nevarnih ali drugih težkih razmerah. Med 419 prijavami iz 84 držav so zmagovalce za leti 2021 in 2022 izbrali izkušeni uredniki iz petih svetovnih regij.

 

Nagradi v kategoriji malih medijev (organizacije z manj kot 20 sodelavci): 

»Zla krv« (Bad Blood) 

V eni najambicioznejših preiskav o dobičkonosnosti med pandemijo novega koronavirusa je ekipa novinark iz raziskovalnega centra IRL v Severni Makedoniji odkrila, kako je ena najprestižnejših zasebnih bolnišnic nezakonito izvajala nevarne in nehigienske postopke čiščenja krvi bolnikov, prikrivala pomembne informacije in manipulirala s podatki o okužbah s koronavirusom.

»Nad zakonom« (Above the Law)

Sistematično izogibanje odgovornosti neuspešnih južnoafriških policistov, ki zakrivijo zločine, kot sta posilstvo in umor, ter možnost, da neovirano nadaljujejo svoje delo in ponovno zagrešijo ista kazniva dejanja, je preiskovala novinarska ekipa Viewfinder iz Južne Afrike. Rezultat njihovih prizadevanj za zbiranje in obdelavo podatkov je javna podatkovna zbirka, po kateri je mogoče enostavno iskati in ki vsebuje na tisoče poročil o spornem ravnanju policije.

 

Nagradi v kategoriji velikih medijev (organizacije z več kot 20 sodelavci):

»Banditski vojskovodje v Zamfari« (The Bandit Warlords of Zamfara)

Vsesplošni konflikti in razbojništvo v severozahodni Nigeriji, zlasti v zvezni državi Zamfara, so bili v središču pozornosti novinarjev BBC Africa Eye. Raziskava je temeljila na pogumnih intervjujih z voditelji tolp in njihovimi žrtvami ter tako dala vpogled v motive in vzroke za nasilen državni spopad, ki se je leta 2022 končal z velikim številom žrtev.

»Skriti hodnik« (Corredor Furtivo)

Nagrado je prejel tudi venezuelski raziskovalni center Armando.info, ki se je ukvarjal z nezakonitim rudarjenjem v Venezueli. Z uporabo kompleksnega mapiranja, inovativnih metod zbiranja podatkov in drznim poročanjem na terenu je njihova ekipa na območju, dvakrat večjem od Nemčije, odkrila več kot 3700 nezakonitih rudnikov in razkrila nove poti organiziranih kriminalnih združb.

 

Dobitniki potrdil odličnosti:

Zaradi velikega števila prijavljenih zgodb se je žirija odločila podeliti certifikat odličnosti dvema projektoma, v katerih so novinarji izkazali poseben pogum.

»Skrivni zaporniki Dake« (Secret Prisoners of Dhaka)

V zaporu v Daki, ki je bil popolnoma skrit javnosti, dokler ga ni odkril novinar bengalske revije Nextra News, so bili nastanjeni številni disidenti in kriminalci. Rezultat te preiskave je dokumentarni film, ki vsebuje neverjetna pričevanja nekdanjih zapornikov – pa tudi jasno potrditev lokalnih uradnikov o nečloveških razmerah v ustanovi.

»Kako so prostovoljci množično pokopavali civiliste v Iziumu« (How Volunteers Buried Civilians en Masse in Izium)

Certifikat odličnosti je prejela tudi serija zgodb ukrajinskih novinarjev Radia Svoboda o vojnih zločinih v Ukrajini. Kot najpomembnejši dosežek dosedanjega preiskovanja so novinarji izbrali zgodbo o množičnih grobiščih v regiji Harkov. Dokazali so mučenje civilistov in identificirali ruske okupacijske brigade, odgovorne za številne primere kršitev človekovih pravic.