Oštro se širi na Hrvaško

uredništvo Oštra.si

Jeseni bo zaživelo spletno mesto portal-ostro.hr, sestrski portal slovenskega portala za preiskovalno novinarstvo Oštro.si.

Ostro-HR_press-visual_2.png

Oštro se to jesen širi na Hrvaško, kjer je z delom že začela manjša ekipa novinarjev, ki bo objavljala na samostojnem spletnem mestu portal-ostro.hr. Tudi sestrski portal Oštra v Sloveniji bo preiskoval teme, ki so v javnem interesu prebivalcev jadranske regije – Slovenije, Hrvaške, Italije – in drugih držav v soseščini.

»Doslej smo na slovenskem portalu občasno objavljali preiskovalne zgodbe s Hrvaške, vendar je bilo preveč potencialnih zgodb, ki so zahtevale podrobne preiskave in več novinarjev. Napočil je čas za oblikovanje hrvaške ekipe,« je pojasnila Anuška Delić, ustanoviteljica in odgovorna urednica Oštra.

Problemi korupcije, kriminala in parcialnih interesov na Hrvaškem in širše, v jadranski regiji, so globoki in številni. Poleg tega je bližina Slovenije in Hrvaške olajševalni dejavnik za različne vrste kaznivih dejanj.

Novinarji Mašenjka Bačić, Ante Pavić in Anja Vladisavljević so napovedali, da bodo negovali preiskovalno in podatkovno novinarstvo ter se ob spoštovanju najvišjih novinarskih standardov in lastnega etičnega kodeksa borili za uresničevanje pravice vedeti. Teme, kot je opustošenje jadranske obale, zahtevajo preiskovanje, za katerega v uredništvih klasičnih medijev, ki si pretežno prizadevajo za klike, nimajo zadostnih zmogljivosti.

Klasični mediji v regiji in tudi širše so se znašlii v primežu interesnih skupin, neustreznih poslovnih modelov in nenehne produkcije zgodb, katerih edini namen je šokirati. Hkrati pa občinstvo skorajda nima vizije o kakovostnem novinarstvu in mnogi nočejo zaupati medijem, ker jih vidijo kot del problema – kar pogosto tudi so.

Oštrova ekipa je že objavila več zgodb iz Hrvaške, na primer o uvozu luksuznih avtomobilov prek Slovenije na Hrvaško z milijonsko utajo davkov ali zgodbo o sumu pranja denarja prek fiktivnih nakupov nepremičnin, v katero je vpletena ena najbogatejših hrvaških družin Perenčević.

»Povezovanje in čezmejno sodelovanje preiskovalnih novinarjev je izjemno pomembno, saj kriminal in nezakonita dejanja brez večjih težav in zadržkov vsakodnevno prestopajo državne meje,« je še dejala Delićeva.