Žvižgači v Sloveniji niso ustrezno zaščiteni

uredništvo Oštra.si

Odgovorna urednica Oštra Anuška Delić je v intervjuju za Medijsko organizacijo Jugovzhodne Evrope (SEEMO) spregovorila o žvižgačih, korupciji in medijih v Sloveniji.

Foto: Matej Povše

Foto: Matej Povše

V Sloveniji je na resne napake v delovanju javnega sektorja opozorilo malo žvižgačev, je v intervjuju za Medijsko organizacijo Jugovzhodne Evrope (SEEMO) dejala ustanoviteljica Oštra Anuška Delić. Navedla je primer nekdanjega vodje splošne službe na zavodu za blagovne rezerve Ivana Galeta, ki je lani razkril hude nepravilnosti pri kupovanju zaščitne opreme, navzkrižja interesov in politične pritiske za nabavo opreme od določenih ponudnikov. 

Delićeva je poudarila, da razen po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije žvižgači v Sloveniji niso zaščiteni, saj Slovenija še ni prenesla v svojo zakonodajo evropske direktive o zaščiti oseb, ki prijavijo kršitve prava EU.

Države članice morajo zakonodajo z direktivo uskladiti do decembra letos. Delićeva ne verjame, da bo Sloveniji to uspelo, saj je pravosodno ministrstvo obljubilo, da bo osnutek zakona pripravilo do konca lanskega leta.

Korupcija v Sloveniji je problem v politiki, sploh na lokalni ravni, je dejala Delićeva. Opozorila je na (pre)veliko število občin ter nezainteresiranost medijev za vladavino prava na lokalni ravni. »Razkorak med tem, kaj je narobe, in tem, kar se kazensko preganja, je v Sloveniji zelo velik,« je dodala.