Razkrinkavanje.si član evropskega observatorija za digitalne medije

uredništvo Oštra.si

Oštrov projekt Razkrinkavanje.si se je pridružil evropskemu observatoriju za digitalne medije (EDMO).

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Septembra se je Oštro s projektom za preverjanje vsebin v javnem prostoru Razkrinkavanje.si pridružil evropskemu observatoriju za digitalne medije (EDMO). 

To je projekt za odkrivanje in analizo dezinformacij ter ozaveščanje javnosti o tem škodljivem medijskem pojavu. V njem sodelujejo preverjevalci dejstev, raziskovalci in drugi strokovnjaki s področja raziskovanja dezinformacij iz držav članic EU. 

EDMO je presodil, da je Oštrov projekt Razkrinkavanje.si skladen s kriteriji, kot so etični standardi dela ter transparentnost pri financiranju in delu organizacije, ter da Oštro ni v navzkrižju interesov z državnimi organi, politiki oziroma političnimi strankami v Sloveniji ali zunaj nje. 

Oštro se je s članstvom v EDMU kot prvi iz Slovenije pridružil več organizacijam iz držav članic EU, med katerimi so denimo francoski AFP Factuel, nemški Correctiv in britanski BBC Reality Check.

EDMO, ki ga financira evropska komisija, spodbuja sodelovanje organizacij, ki se ukvarjajo s preverjanjem medijskih izjav in vsebin. Članom omogoča dostop do platforme Truly Media za preverjanje verodostojnosti vsebin, ki sta jo v sodelovanju razvila grški tehnološki center ATC in nemški Deutsche Welle. 

 
 
 
uredništvo Oštra.siEDMO, IFCN