Oštro v supervolilnem letu

Oštro

Novinarji projekta Razkrinkavanje.si bodo v letošnjem supervolilnem letu še posebej pozorno spremljali javno razpravo in preverjali verodostojnost trditev političnih strank in kandidatov. 

Foto: Nebojša Tejić/STA

Napačne trditve, manipulacije in lažne novice so pogosto sredstvo političnega boja. V letošnjem letu, ko bodo državljani oddajali glasove na bližnjih državnozborskih, jeseni pa še na lokalnih in predsedniških volitvah, je preverjanje trditev v volilni razpravi še posebej pomembno. 

Redno preverjanje verodostojnosti trditev politikov in političnih kandidatov na Razkrinkavanju.si se bo pred državnozborskimi volitvami 24. aprila okrepilo. V uredništvu smo določili nekatere prednostne teme teh volitev, ki jim bomo namenili dodatno pozornost. 

Pilotno uvajamo tudi novost, in sicer preverjanje dejstev, izrečenih na televijskih predvolilnih soočenjih, v živo. Zaradi časovnega pritiska se bodo novinarji omejili na trditve, ki jih bodo lahko ocenili z drži, ne drži, siva cona in manipulacija.

Preverjene trditve bomo na družbenih omrežjih objavljali pod ključnikom #volitve2022, na volilni podstrani Oštra.si pa bomo po soočenjih objavili krajše analize, v katere bomo vključili morebitne odzive političnih strank in kandidatov. Izbrane trditve bodo dobile tudi vizualne komentarje, tuširanke.

Ker so verodostojne informacije v letošnjem supervolilnem letu zelo pomembne, bralce prosimo, da nam na e-naslov razkrinkavanje@ostro.si posredujejo predloge izjav politikov in političnih kandidatov, ki se jim zdijo neverodostojne. Kontaktirate nas lahko tudi prek tega obrazca ali nam pošljete sporočilo prek twitterja, facebooka ali instagrama.