Pogovorimo se o premoženju politikov

uredništvo Oštra

Novinarji Oštra bodo javno predstavili projekt Detektor premoženja, v sklopu katerega so zbirali podatke o premoženjskem stanju članov vlade.

 

S klikom na fotografijo vstopite v bazo premoženjskih podatkov Detektor premoženja.

 

Na že šestem javnem uredniškem sestanku bodo novinarji Oštra z bralci, podporniki in mimoidočimi razpravljali o javnosti podatkov o premoženjskem stanju funkcionarjev. 

Cilj projekta Detektor premoženja, prve sistematične zbirke podatkov o premoženju funkcionarjev v Sloveniji, je spodbuditi javno razpravo o javni objavi teh podatkov in prispevati k bolj transparentnemu delovanju funkcionarjev.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite v torek, 20. junija,
ob 17.30 na stopnicah pred ljubljansko mestno hišo.

V primeru dežja bo dogodek v Pritličju (Mestni trg 2).

 

V številnih evropskih državah so namreč podatki o premoženju funkcionarjev javni. Javnost podatkov je pomembna za nadzor nad morebitnimi navzkrižji interesov in nedovoljenim okoriščanjem. 

V Sloveniji komisija za preprečevanje korupcije objavlja le spremembe premoženja, dostopni podatki pa so skopi, včasih tudi pomanjkljivi.

Ker smo na Oštru prepričani, da tako okrnjena objava ne prispeva k preglednemu delovanju nosilcev oblasti in preprečevanju korupcije, smo vzpostavili Detektor premoženja.

Novinarji bodo na javnem uredniškem sestanku predstavili, kako so z uporabo tehnik preiskovalnega in podatkovnega novinarstva prečesali različne javno dostopne podatkovne baze doma in v tujini, pa tudi, kako so se člani vlade odzvali na prošnjo po razkritju premoženjskega stanja.

Prav tako bodo odgovarjali na vprašanja o drugih področjih svojega dela. Odprti bodo za konstruktivne predloge, tehtne napotke in argumentirano kritiko, kar so vse koristne smernice za boljše, bolj učinkovito delo novinarjev in nadaljnji razvoj Oštra.

Na javnih uredniških sestankih so dobrodošli vsi, ki spoštujejo kulturo dialoga. Navsezadnje so ti namenjeni kultivirani in iskreni izmenjavi mnenj med novinarji in javnostjo.