Preiskovalne zgodbe so zahtevne, a zelo pomembne

uredništvo Oštra

Metode preiskovalnega novinarstva so pomembne za vse novinarje, je v Novinarjevem kalejdoskopu v kranjski mestni knjižnici poudarila odgovorna urednica in ustanoviteljica Oštra Anuška Delić.

 
 

Večina preiskovalnih novinarskih zgodb se začne s pregledovanjem velikega števila dokumentov, je v pogovoru o preiskovalnem novinarstvu v kranjski mestni knjižnici poudarila odgovorna urednica Oštra Anuška Delić. »Za novinarje to pomeni predvsem ogromno, ogromno dela, ki je na neki način prazni tek.«

V okviru projekta Pandorini dokumenti so denimo novinarji Oštra pregledali okoli devet tisoč dokumentov in v njih med drugim našli posle oseb, povezanih z davčnim svetovalcem Rokom Snežičem. 

Pogosta tema preiskovalnih zgodb so prav davčne zlorabe. Kot je pojasnila Delićeva, po izračunu organizacije Tax Justice Network Slovenija zaradi davčnih zlorab vsako leto izgubi več kot 4500 plač medicinskih sester.

»Država stoji na plečih tistih, ki plačujemo davke,« je poudarila. Toda davčne zlorabe niso najlažje za razumevanje in novinarji imajo po njenih besedah težko nalogo, ko skušajo tovrstne zgodbe javnosti predstaviti na razumljiv način. 

Za preiskovanje davčnih zlorab in drugih tem v javnem interesu je ključen prost dostop do informacij. Delićeva je bila zato kritična do lanske odločitve sodišča EU, ki je omejilo javni dostop do registrov dejanskih lastnikov podjetij v Evropski uniji. 

»Danes so metode preiskovalnega novinarstva pomembne za vsakega novinarja, ne glede na to, s čim se ukvaja,« je poudarila. V svetu »potvorjenih« informacij je kakovostnih vsebin v medijih vse manj, zato mora vsak posameznik spremljati več različnih virov informacij in biti do njih kritičen.