Prestopki kandidatov za evroposlance

uredništvo Oštra

Mednarodna novinarska preiskava je odkrila nekaj več kot 147 prestopkov, povezanih s 86 kandidati za evropske poslance.

 

Ilustracija: Follow the Money

 

Skoraj petina kandidatov z dobrimi možnostmi za izvolitev na volitvah v evropski parlament je v preteklosti kršila zakon ali pravila integritete, kaže preiskava evropskih novinarjev, v kateri je sodeloval tudi Oštro.

Novinarji iz desetih evropskih držav so pod vodstvom nizozemskega medija Follow the Money preiskali preteklost vseh kandidatov, ki imajo več kot polovično možnost izvolitve. Pri tej oceni so se naslonili na podatke nemške nevladne organizacije Europe Elects, ki temeljijo na rezultatih javnomnenjskih raziskav. 

Največ kandidatov s sporno preteklostjo, 22, je na volilne liste predlagala Evropska ljudska stranka, ki je sicer največja politična skupina v evropskem parlamentu. Sledita skrajno desni skupini Identiteta in demokracija ter Evropski konservativci in reformisti.

Novinarji so pri preiskovanju uporabili široko definicijo prestopkov, ki so jih popisovali, od neprimernega vedenja, ki vzbuja dvom o posameznikovi integriteti, do kaznivih dejanj, kot sta korupcija in zloraba položaja. Največ odkritih prestopkov zadeva neprimerno vedenje na delovnem mestu, denimo sovražni govor, ki prestopa meje zakona ali drugih pravil. Sledijo manipuliranje z informacijami, denimo glede izobrazbe ali premoženjskega stanja, ter prestopki v zasebnem življenju. 

Kandidat poljske skrajno desne stranke Konfederacija Grzegorz Braun je denimo lani prekinil obeležitev judovskega praznika hanuka v tamkajšnjem parlamentu in z gasilnim aparatom pogasil sveče, nato pa nadaljeval z antisemitskim govorom. Kandidat slovaške skrajno desne stranke Milan Uhrík pa je bil del tolpe, ki je leta 2015 s kamni napadla muslimansko družino. 

Med slovenskimi kandidati sta se pod drobnogledom novinarjev znašla Franc Breznik in Aleš Hojs. Breznika je leta 2020 ustavila policija, medtem ko je vinjen prehitro vozil po ljubljanski obvoznici. Hojs pa je leto pozneje v nasprotju z omejitvami prehajanja občinskih meja zaradi epidemije koronavirusa poskušal vstopiti na Hrvaško.

S prestopki kandidatov na evropskih volitvah se lahko seznanite z uporabo orodja na spodnji povezavi.

 

 
 

Vam je všeč, kar ste prebrali?

Podprite Oštro z donacijo tu.