Oštro s partnerji proti širjenju dezinformacij o podnebni krizi

Uredništvo Oštra

Oštro v sodelovanju z evropsko mrežo za standarde preverjanja dejstev (EFCSN) in drugimi evropskimi deležniki začenja projekt za izboljšanje zmogljivosti evropskih organizacij za preverjanje dejstev v kriznih razmerah FactCRICIS.

Foto: Ralph W. Lambrecht, Pexels

 

Projekt FactCRICIS bo organizacijam za preverjanje dejstev pomagal pri odkrivanju in odpravljanju dezinformacijskih kampanj, povezanih s podnebnimi spremembami in drugimi krizami, ter spodbujal hitrejše, učinkovitejše in bolj usklajene odzive znotraj evropskih meja in onkraj njih.

Oštro bo pri projektu sodeloval z EFCSN in dvajsetimi drugimi organizacijami članicami, pa tudi z nemško univerzo TU Dortmund, španskima organizacijama za preverjanje dejstev in tehnološki razvoj Newtral in Maldita.es, znanstveno in tehnološko usmerjeno organizacijo za preverjanje dejstev Science Feedback ter bolgarskim podjetjem Ontotext, kjer bodo skrbeli za umetno inteligenco in upravljanje podatkov.

Cilj projekta je vzpostaviti celovito zbirko virov, ki bo združevala najsodobnejša orodja umetne inteligence in strokovno znanje o podnebju ter bo namenjena izboljšanju pripravljenosti evropskih organizacij za preverjanje dejstev na napačne podnebne informacije. Projekt spodbuja čezmejno sodelovanje, saj dezinformacijske kampanje ne poznajo državnih meja.

»V zadnjih nekaj letih se je pokazalo, da so krizne razmere žarišče napačnih informacij in dezinformacijskih kampanj. Evropa potrebuje medijski sistem, ki se bo lahko takoj odzval na te čezmejne izzive, kadarkoli se pojavijo. Zato s sistemom FactCRICIS krepimo zmogljivosti evropskih organizacij za preverjanje dejstev,« je dejal Carlos Hernández-Echevarría, predsednik upravnega organa EFCSN.

Eden od rezultatov projekta bo celovita zbirka podatkov o napačnih informacijah in dezinformacijah v zvezi s podnebjem skupaj z ustreznimi preverjenimi dejstvi, obogatena z izbranimi metapodatki, ki bodo omogočili prvi tovrsten vpogled v lažne trditve o podnebnih spremembah in z njimi povezanih političnih vprašanjih. 

V prvi fazi bodo zbirko podatkov uporabljale organizacije za preverjanje dejstev, ki so del mreže EFCSN, vključno z Oštrom. Evropska javnost bo lahko do podatkovne zbirke dostopala prek javnega spletnega mesta.

Če želite biti obveščeni o posodobitvah in ključnih ugotovitvah projekta, denimo trendih glede zavajajočih informacij, preverjenih z orodji podatkovne zbirke, se lahko naročite na EFCSN-jev novičnik.


FactCRICIS je skupni projekt Evropske mreže za standarde preverjanja dejstev s partnerji TU Dortmund, Maldita, Newtral, Science Feedback in Ontotext ter sodelujočih organizacij članic EFCSN, tudi Oštra, ki ga sofinancira Evropska unija (LC-02869427).

Več o projektu preberite na spletnem mestu EFCSN https://efcsn.com/factcricis/.


FactCRICIS je skupni projekt Evropske mreže za standarde preverjanja dejstev s partnerji TU-Dortmund, Maldita, Newtral, Science Feedback in Ontotext ter sodelujočih organizacij članic EFCSN, vključno z Oštrim, ki ga sofinancira Evropska unija (LC-02869427).

 

Več o projektu preberite na spletnem mestu EFCSN: https://efcsn.com/factcricis/

Sofinancira Evropska unija. Izražena stališča in mnenja so pogledi izključno avtorjev in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Evropske komisije. Niti Evropska unija niti Evropska komisija ne moreta biti odgovorni zanje.

 
 
 

Vam je všeč, kar ste prebrali?

Podprite Oštro z donacijo tu.