Obveznega skeniranja šifrirane komunikacije za zdaj ne bo

Uredništvo Oštra

Predlog uredbe, ki bi aplikacijam za sporočanje nalagala skeniranje šifriranih sporočil, umaknjen z dnevnega reda sveta EU.

Foto: Unsplash

 

Z dnevnega reda sveta EU so umaknili glasovanje o osnutku sprememb uredbe, po katerih bi aplikacije za šifrirano sporočanje, kot sta whatsapp in signal, za ugotavljanje morebitne spolne zlorabe otrok morale skenirati fotografije in povezave uporabnikov.

Predstavniki držav v svetu bi morali 20. junija odločati o podpori uredbi o določitvi pravil za preprečevanje spolne zlorabe otrok in boj proti njej (CSAM). Toda številne članice EU, med njimi Nemčija, Avstrija, Poljska, Nizozemska in Češka, naj bi se zaradi pomislekov o zasebnosti in kibernetski varnosti glasovanja vzdržale ali pa bile proti sprejetju zakona, je poročal Politico. Kvalificirane večine v podporo predlogu tako ni bilo, je za portal pojasnil vir iz belgijskega predsedstva sveta. 

Osnutek uredbe, predlagane leta 2022, bi aplikacije za sporočanje prisilil, da skenirajo vse fotografije in povezave, ki jih pošiljajo uporabniki, tudi če je komunikacija sicer šifrirana. S tem naj bi prepoznali gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok ter navezovanje stikov storilcev kaznivih dejanj z mladoletniki za spolno občevanje. 

Toda zagovorniki varovanja zasebnosti so zakon kritizirali, češ da bi učinkovito uničil šifrirano sporočanje. Predsednica Signala Meredith Whittaker je 19. junija za Guardian pojasnila, da zahtev predlagane uredbe ni mogoče uresničiti tako, da bi ohranili zasebnost uporabnikov. »To je nekakšen samozanikajoči paradoks. Množičnega nadzora se ne da izvajati zasebno, in pika.«

 

 
 

Vam je všeč, kar ste prebrali?

Podprite Oštro z donacijo tu.