Preverjanje dejstev ključno za svobodo govora

Uredništvo Oštra

Mednarodna mreža za preverjanje dejstev je izrazila zavezanost k vsesplošnemu dostopu do informacij in svobodi govora in pri tem poudarila pomen preverjanja dejstev.

Foto: Unsplash

 

Preverjanje dejstev je ključno za svobodo govora, je v izjavi ob letošnjem 11. srečanju svetovnih preverjevalcev dejstev v Sarajevu opozorila Mednarodna mreža za preverjanje dejstev (IFCN), katere del je tudi Oštro.

Svoboda govora vključuje pravico iskati, prejemati ter posredovati informacije in ideje, kar je tesno povezano s preverjanjem dejstev. Za to so namreč potrebne sposobnosti iskanja virov, poglobljenega branja in intervjuvanja strokovnjakov, ki odkrito podajajo informacije. Preverjanje dejstev je tako del svobode tiska in visokokakovostnega novinarstva.

Preverjevalci dejstev so zadnja leta pogosto označeni za spletne cenzorje, mnogi so deležni verbalnih zlorab, spletnega razkritja osebnih podatkov brez njihove privolitve (doxxinga), usmerjenih napadov, pravnih groženj, političnih pritiskov in fizičnega nasilja. Toda preverjanja dejstev ni mogoče označiti za cenzuro v pravem pomenu besede. 

Cenzura informacije namreč odstrani, preverjanje dejstev pa jih dodaja. Zagotavlja dodatne informacije in dokaze za razjasnitev lažnih in zavajajočih sporočil oziroma sporočil, ki ne vsebujejo pomembnega konteksta. »Namen preverjanja dejstev ni izbrisati ta sporočila, temveč jih ohraniti kot del javne razprave, hkrati pa ponuditi dokaze, potrebne za natančno obveščanje o razpravi,« so poudarili.

Javnosti je treba zagotoviti ustrezen kontekst trditev in informacije za oceno njihove verodostojnosti. Ljudje za sprejemanje odločitev o svoji vladi, gospodarstvu, zdravju in drugih vidikih življenja potrebujejo točne informacije. Natančnost podajanja informacij je z razvojem umetne inteligence postala še pomembnejša, preverjanje dejstev pa ključno za zagotavljanje točnih informacij in bolj kakovostnega informacijskega okolja.

 

 
 

Vam je všeč, kar ste prebrali?

Podprite Oštro z donacijo tu.