S svetovno davčno izgubo bi lahko vsaj trikrat precepili ves svet

Zala Čas

Države po svetu vsako leto izgubijo 483 milijard dolarjev (424,9 milijarde evrov) zaradi davčnih zlorab multinacionalk in premožnih posameznikov, so v zadnjem poročilu o stanju davčne pravičnosti ugotovili v mreži Tax Justice Network. Slovenija izgubi 188,2 milijona evrov na leto.

Foto: Fabrice Parchet/Unsplash

Tax Justice Network (TJN) je 16. novembra objavil poročilo o stanju davčne pravičnosti v letu 2021, v katerem so avtorji med drugim ugotovili, da ima le peščica premožnih držav de facto nadzor nad svetovnimi davčnimi predpisi, hkrati pa je odgovorna za večino svetovne davčne izgube.

Razkritja iz Pandorinih dokumentov so ponovno potrdila, da je finančna tajnost ključna značilnost poslovanja v davčnih oazah, piše v poročilu: »Skrivnostne jurisdikcije, države, ki nerezidentom omogočajo, da skrivajo svojo identiteto in bogastvo pred zakonom, privabljajo vse več denarja premožnih posameznikov.«

Večino od 483 milijard dolarjev (424,9 milijarde evrov), kolikor znaša skupna davčna izguba, so povzročile davčne zlorabe multinacionalk, dobro petino pa zlorabe premožnih posameznikov prek davčnih oaz. Pri TJN so izračunali, da bi skupna davčna izguba zadostovala za več kot trikratno polno cepljenje vseh prebivalcev planeta. 

Slovenija po oceni TJN zaradi davčnih zlorab vsako leto izgubi 311,3 milijona dolarjev (273,8 milijona evrov), kar je približno 150 dolarjev (132 evrov) na prebivalca. To je več, kot so ocenili v lanskem poročilu, po katerem je tako izgubila 213,9 milijona dolarjev (188,2 milijona evrov). 

Slovenci in slovenska podjetja imajo po novih podatkih v davčnih oazah skritih za 5,4 milijarde dolarjev (4,75 milijarde evrov) premoženja. Z davčno izgubo, ki jo pridela Slovenija, bi lahko cepili 18 milijonov ljudi. 

»Davčne zlorabe po svetu še naprej bolj prizadenejo države z nižjimi prihodki kot premožnejše,« so sporočili iz TJN. Te zaradi zlorab sicer izgubijo več denarja, vendar te izgube predstavljajo 9,7 odstotka njihovega državnega proračuna, medtem ko revnejše države izgubijo kar 48 odstotkov proračunskih sredstev, namenjenih za zdravstvo. 

»Z denarjem, ki ga zaradi davčnih zlorab izgubijo države z nižjimi prihodki, bi lahko cepili 60 odstotkov njihovega prebivalstva, s čimer bi zapolnili vrzel med stopnjama precepljenosti med državami z nižjimi in tistimi z višjimi prihodki,« so poročali v TJN.

 
 

V poročilu so poudarili, da so države članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki soustvarjajo svetovno davčno politiko, odgovorne za večino davčnih izgub, na kar so opozarjali že marca letos v indeksu davčnih oaz. V organizaciji TJN zato med drugim pozivajo k prenosu odgovornosti za svetovno davčno politiko z OECD na Organizacijo združenih narodov, ki bi morala po njihovem mnenju sprejeti tudi davčno konvencijo. 

Predlagajo tudi uveljavitev pandemijskega davka na presežni dobiček, denimo za družbo Amazon, ki je med epidemijo koronavirusa zaslužila ogromno denarja, medtem ko je imela večina podjetij izgubo zaradi ukrepov, sprejetih za zajezitev virusa. V TJN prav tako predlagajo višji davek na premoženje za tiste, ki spadajo v maloštevilno skupino najbogatejših ljudi na svetu.