Apple toži razvijalca vohunskega orodja Pegasus

Zala Čas

Ameriško podjetje Apple je vložilo tožbo zoper izraelsko družbo NSO Group zaradi odgovornosti pri namestitvi programskega orodja Pegasus na pametne telefone in nadzora komunikacije brez vednosti njihovih uporabnikov.

Foto: Taylor Grote/Unsplash

Iz ameriškega tehnološkega podjetja Apple so 23. novembra sporočili, da so vložili tožbo zoper izraelsko družbo NSO Group zaradi tajnega nameščanja programskega orodja Pegasus na naprave številnih njihovih uporabnikov. Da bi zajezili nadaljnje zlorabe in škodo za uporabnike, Apple zahteva tudi trajno prepoved uporabe katerekoli programske opreme, storitev ali naprav NSO Group na Applovih napravah.

»Podjetja, ki jih tako kot NSO Group denarno podpira država, porabijo milijone dolarjev za napredno tehnologijo za nadzor ljudi, ne da bi za to komurkoli odgovarjala. To se mora spremeniti,« je sporočil Craig Federighi, podpredsednik Applovega oddelka za razvoj programske opreme. 

Tožba je posledica objave projekta Pegasus, v katerem so novinarji konzorcija Forbidden Stories in organizacija Amnesty International z medijskimi partnerji julija letos razkrili, kako so lahko vlade po vsem svetu s tem programskim orodjem nadzirale številne novinarje, zagovornike človekovih pravic in politične aktiviste.

Podjetje NSO Group je večkrat zanikalo ugotovitve preiskovalnih novinarjev iz projekta Pegasus. Toda nekatere države so po objavljenih razkritjih že ukrepale zoper izraelsko podjetje. Ameriška vlada ga je denimo v začetku novembra uvrstila na črni seznam, med drugim zaradi ogrožanja državne varnosti ZDA. Madžarska je ta mesec prvič javno potrdila nakup in uporabo orodja.

Na Oštru smo poročali, da se je s predstavniki podjetja NSO Group decembra lani med obiskom v Izraelu sestal tudi slovenski premier Janez Janša, pol leta prej pa je bil na lobističnem obisku pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku predstavnik enega od družbenikov NSO in član upravnega odbora te družbe. V kabinetu predsednika vlade in na ministrstvu se letos spomladi o morebitnem sodelovanju z NSO Group v prihodnosti za Oštro niso hoteli izreči.

 
 
Samo DemšarNSO Group, Pegasus, Apple