Javni prvi podatki iz Pandorinih dokumentov

Oštro

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je javno dostopno podatkovno bazo Offshore Leaks dopolnil s podatki o več kot 15.000 podjetjih iz davčnih oaz, ki so del Pandorinih dokumentov.

Foto: ICIJ

Novinarji z vsega sveta, zbrani pri projektu Pandorini dokumenti, še vedno preiskujejo in razkrivajo zgodbe na podlagi več kot 11,9 milijona dokumentov, »pobeglih« iz 14 odvetniških pisarn in registracijskih podjetij, ki ponujajo poslovne storitve v davčnih oazah. Po zaslugi mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je del podatkov iz teh dokumentov od danes na voljo tudi širši javnosti.

ICIJ je nadgradil podatkovno bazo Offshore Leaks in vanjo pretočil informacije o več kot 15.000 podjetjih, fundacijah in skladih, tako da je zdaj v njej 800.000 subjektov iz davčnih oaz, in o njihovih povezavah z okoli 740.000 ljudmi in podjetji iz več kot 200 držav.

 
 

ICIJ je danes izrazil prepričanje, da »bo prost dostop javnosti do teh podatkov pomagal osvetliti škodo, ki jo povzroča gospodarstvo davčnih oaz«. 

Napovedali so, da bodo prihodnje leto podatkovno bazo še dopolnili z novimi podatki iz Pandorinih dokumentov. »Podatkovna baza Offshore Leaks prenaša moč informacij tja, kamor sodi – nazaj v roke javnosti,« je ob tem dejal direktor ICIJ Gerard Ryle.

Novinarke in novinarji Oštra so na podlagi Pandorinih dokumentov doslej razkrili, kako so štajerski podjetniki prek podjetij iz davčnih oaz pred upniki umikali premoženje iz vzhodne Slovenije, da je bil zaradi preslepitve obsojeni podjetnik Marko Glinšek dejanski lastnik podjetja na Sejšelih, kamor so se stekali prihodki od prodaje kozmetike, ki je pri nas prepovedana, pa tudi, da je prodajalec vozil Dragan Đurić celo po pravnomočni obsodbi zaradi davčne utaje in poslovne goljufije še naprej posloval prek Sejšelov.

Oštro zgodbe iz Pandorinih dokumentov preiskuje naprej, razkritja pa bomo objavljali še v naslednjih tednih in mesecih.