Europolu v pomoč Pandorini dokumenti

Zala Čas

Evropski policijski urad je po razkritjih Pandorinih dokumentov pripravil poročilo o mednarodnih mrežah za nezakonito finančno poslovanje. 

Foto: Europol

»Kriminalci bodo vedno iskali luknje v sistemu. Zelo težko bo zakrpati prav vse po svetu, toda v Evropi jih moramo zapreti čim več,« je v intervjuju za belgijski tednik Knack o razkritjih Pandorinih dokumentov dejala izvršna direktorica evropskega policijskega urada (Europola) Catherine De Bolle.

De Bollova je v intervjuju med drugim povedala, da so objave za Europol vir informacij in posodobitev obveščevalnih podatkov. Pri tem se ne osredotočajo na davčne vidike razkritij, temveč v smislu boja proti organiziranemu kriminalu: »Obstaja vzporeden podzemni finančni trg. Tudi sami smo to ugotovili v zadnjih preiskavah, v katerih je sodeloval Europol.«

Na Pandorine dokumente se sklicuje tudi poročilo Europola z naslovom Shadow Money  – The international networks of illicit finance (Denar v senci – mednarodne mreže nezakonitega denarnega poslovanja), ki so ga objavili danes. V njem med drugim ugotavljajo, da Pandorini dokumenti osvetljujejo razsežnosti finančnega kriminala, ki Evropsko unijo brez vidnejšega napredka pri njegovem izkoreninjenju pesti že desetletja.

Podobno so bili Europolu v preteklosti v pomoč novinarska razkritja in javno objavljeni podatki iz projekta Panamski dokumenti (leta 2016 so ga objavili mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev ICIJ in medijski partnerji, vključno z današnjimi novinarji Oštra). Ker je ICIJ pozneje objavil še množico podatkov, so lahko kriminalnim poslom sledili v več kot 20 državah članicah Evropske unije in številnih partnerskih državah Europola.

»Zaplembe drog in privedbe storilcev pred sodišča pa niso dovolj. Slediti je treba tudi premoženju kriminalcev,« je dejala De Bollova. Novinar je namreč spomnil, da so v sveže objavljenem poročilu kot eno glavnih orodij v boju proti organiziranemu kriminalu navedli zamrznitev premoženja. Tako storilci ne morejo več vlagati v morebitna druga kriminalna dejanja ali v regularno gospodarstvo. 

Toda EU je bila doslej na tem področju neučinkovita, je poudarila direktorica Europola, saj več kot 98 odstotkov protizakonito pridobljenega premoženja ostane v rokah storilcev. 

Pandorine dokumente od 3. oktobra objavljajo partnerski mediji ICIJ z vsega sveta, tudi Oštro v Sloveniji in na Hrvaškem. Novinarji preiskujejo več kot 11,9 milijona dokumentov, »pobeglih« iz 14 odvetniških pisarn in registracijskih podjetij, ki ponujajo poslovne storitve v davčnih oazah. ICIJ je v ponedeljek v podatkovni bazi Offshore Leaks objavil tudi že prve podatke iz Pandorinih dokumentov.