V Srbiji hočejo s tožbami uničiti Krik

Žana Erznožnik

Posamezniki in organizacije blizu srbskih oblasti so proti uredništvu neprofitnega medija Krik v zadnjih mesecih vložili deset tožb, da bi utišali njihove novinarje in zaprli uredništvo.

Foto: Krik

Samo v zadnjem mesecu so proti srbskemu preiskovalnemu centru Krik, ki je tako kot Oštro član neprofitne mreže za preiskovanje kriminala in korupcije OCCRP, vložili tri tožbe. Štirinajstčlanskemu uredništvu zdaj grozi deset tožb, pričakovani stroški sodnih postopkov pa bodo trikrat višji od letnega proračuna medija. Poleg tega dvema nagrajenima novinarkama zaradi njunega dela grozi zaporna kazen.

Krik tožijo Predrag Koluvija, obtožen organiziranja proizvodnje drog, vodja srbske obveščevalne agencije BIA Bratislav Gašić, šef policije Goran Živković, premožni posamezniki blizu vladnemu vrhu, Nikola Petrović, ki je dober prijatelj predsednika Aleksandra Vučića, ljudje z Interpolovih seznamov, provladni tabloid Kurir, vladna okoljska agencija in mednarodno rudarsko podjetje Mineco. 

V večini primerov Krika pred vložitvijo tožbe niso kakorkoli opozorili, niso ne zanikali navedb v objavljenih novinarskih zgodbah ne zahtevali objave popravka morebitnih napačnih trditev. Na Kriku poudarjajo, da pred objavo zgodb z novinarji praviloma niso hoteli govoriti in se odzvati na njihove ugotovitve.

Odgovorni urednik Krika Stevan Dojčinović meni, da z večino teh tožb ne nameravajo zadostiti pravici, ampak časovno in denarno izčrpati uredništvo. Prepričan je, da gre za tožbe SLAPP, strateške tožbe za onemogočanje udeležbe javnosti, »torej za poskus, da bi nas utišali in zaprli vrata Krika. Tožbe resno ogrožajo naše delo, ne bodo pa nas ustrahovale in ustavile – še naprej bomo poročali o tistih, ki so nas tožili«.

Soustanovitelj novinarske mreže OCCRP Drew Sullivan je dejal, da so tožbe očitno neresne: »Z njimi hočejo preobremeniti in ustrahovati Krik. Tako se sile korupcije borijo proti silam, ki korupcijo razkrivajo.«