Slovaški preiskovalni center Jána Kuciaka obsoja nadlegovanje novinarke v primeru AllatRa

Uredništvo Oštra

_

Slovaško novinarko, soavtorico preiskovalne zgodbe o dejavnostih mednarodnega gibanja AllatRa, o katerem je poročal tudi Oštro, je zaslišal slovaški regionalni tožilec. Gre za poskus ustrahovanja novinarjev.

 

Foto: Katrin Bolovtsova/Pexels

 

Karolína Kiripolská, novinarka slovaškega preiskovalnega centra Jána Kuciaka (ICJK), je 10. oktobra pričala pred tamkajšnjimi organi pregona zaradi preiskovalne zgodbe o dejavnostih ukrajinskega gibanja AllatRa z lastnostmi kulta in njihovem projektu Creative Society (Ustvarjalna družba).

Na zaslišanje v zadevi, v kateri je sicer osumljena češka novinarka Kristína Ciroková, ki prav tako preiskuje verske sekte, je Kiripolsko pozval namestnik okrožnega tožilca Žilinskega okraja Martin Kováč.

 

Po mnenju ICJK je zaslišanje Kiripolske poskus ustrahovanja preiskovalnih novinarjev in poskus oblasti, da jih odvrne od poročanja o temah, ki so v javnem interesu. Kot so pojasnili, spoštujejo zakon in dejstvo, da je vsak državljan dolžan pričati na sodišču, vendar ostro nasprotujejo šikaniranju novinarjev.

Številna vprašanja tožilstva so označili za zavajajoča in sugestivna. Novinarko so na zaslišanju denimo spraševali o »protikultnem gibanju«, njenem osebnem premoženju in delu ter vpletenosti v pripravo zgodbe, ki nastaja v okviru mednarodnega preiskovalnega projekta Firehose of Falsehood v sodelovanju z novinarji iz šestih držav. V projektu je sodeloval tudi Oštro in objavil del preiskave, ki se nanaša na Slovenijo.

»Vodjo žilinskega okrožnega tožilstva in slovaškega generalnega tožilstva želimo opozoriti, da so organi pregona novinarko o zaslišanju obvestili že pred objavo zgodbe,« so poudarili na ICJK.

ICJK bo mednarodne organizacije za zaščito svobode medijev obvestil o spornem ravnanju slovaških organov.