STA na portalu Ne/Ja predstavil Razkrinkavanje

uredništvo Oštra.si

Oštrov projekt Razkrinkavanje ni namenjen zgolj preverjanju medijskih izjav in vsebin, temveč je tudi inkubator za bodoče preiskovalne novinarje, je za portal Ne/Ja poudarila Katarina Bulatović, namestnica urednice projekta.

Foto: Matej Povše

Foto: Matej Povše

»Novinarji nismo postali zato, da bi nekomu ugajali, pač pa da sledimo javnemu interesu in tistemu, kar se izkaže za približek resnice,« je za portal Ne/Ja dejala Katarina Bulatović, vršilka dolžnosti urednice Razkrinkavanj.

Predstavila je delovanje Oštrovega projekta preverjanja dejstev Razkrinkavanje, za katerega je značilen predvsem strog uredniški proces. Novinar mora temeljito raziskati temo, ki jo obravnava, pridobiti mnenja strokovnjakov in odzive vpletenih posameznikov, nato več urednikov vsako besedilo pred objavo preveri. 

Razkrinkavanje pa ni le projekt za preverjanje medijskih izjav in vsebin, temveč tudi inkubator za bodoče preiskovalne novinarje. Mladi novinarji, ki se pridružijo Oštru, se namreč veščin najprej učijo med preverjanjem verodostojnosti vsebin, če se pri tem izkažejo, pa jih uredniki usmerijo tudi v preiskovanje.