Tudi novo koalicijo bomo držali za besedo

uredništvo

Oštro in Danes je nov dan sta vnovič zagnala spremljanje koalicijskih obljub na prenovljeni spletni platformi Obljuba dela dolg.

Ilustracija: Jasmina Ploštajner

Oštro in inštitut Danes je nov dan bosta spremljala tudi uresničevanje političnih obljub aktualne vlade. Od danes bo tako na prenovljeni spletni platformi Obljuba dela dolg mogoče spremljati napredek aktualne koalicije.

Iz koalicijske pogodbe smo izločili obljube, ki po naši presoji zadevajo najpomembnejše družbene probleme in so hkrati opisane dovolj konkretno, da je njihovo izpolnjevanje mogoče spremljati na podlagi jasnih kriterijev. Nato smo za pomoč pri nadaljnjem izboru prosili javnost. 

K sodelovanju v spletni anketi smo povabili bralce in širok nabor civilnodružbenih organizacij, od neformalnih iniciativ in nevladnih organizacij do sindikatov in gospodarskih združenj. Prejeli smo nekaj več kot 200 izpolnjenih anket. Anketiranci so obljube razvrščali po pomembnosti in predlagali tiste, ki bi jih po njihovem mnenju še morali spremljati. Tako smo končni seznam oklestili na 33 obljub, ki jih bomo spremljali v mandatu te vlade. 

Izpolnjevanje vsake izmed obljub bomo ocenili na podlagi analize sprejetih ukrepov in tistih, ki so še v pripravi. Razvoj dogodkov bomo beležili z dopolnitvami analiz o napredku in zagatah koalicije pri izpolnjevanju obljub. 

Na podlagi odziva bralcev v zadnjem letu smo platformo tudi tehnično in oblikovno nadgradili. Vsaka obljuba bo po novem opremljena s preglednejšo časovnico in kratkim povzetkom zadnjega dogajanja. Bolj jasno bo tudi, katera koalicijska stranka je pristojna za posamezni resor.

Projekt Obljuba dela dolg, ki ga sofinancira sklad Active Citizens Fund, je odziv na krizo politične odgovornosti, ki se v slovenski politiki poglablja že desetletja. Cilj spletne platforme je volivcem olajšati spremljanje dela njihovih izvoljenih predstavnikov, spodbuditi politično in volilno angažiranost javnosti, političnim funkcionarjem pa nastaviti ogledalo, ki jih bo nenehno opominjalo, da jim državljani gledajo pod prste.

Prve analize obljub aktualne koalicije so dostopne na obljubadeladolg.si.