Oštro sooblikoval evropski kodeks standardov preverjanja dejstev

Oštro

Evropska mreža za standarde preverjanja dejstev (EFCSN) je sprejela evropski kodeks za neodvisne organizacije. Pri oblikovanju kodeksa je sodeloval tudi Oštro.

Predstavniki neodvisnih organizacij za preverjanje dejstev so besedilo kodeksa snovali več mesecev in ga bodo v prihodnosti tudi posodabljali. Foto: Unsplash

Več kot 40 evropskih organizacij za preverjanje dejstev, med njimi tudi Oštro, je oblikovalo in sprejelo kodeks poklicnih standardov za preverjanje dejstev. Nastal je pod okriljem Evropske mreže za standarde preverjanja dejstev (European Fact-Checking Standards Network, EFCSN), ki je, da bi poenotila poklicne standarde v boju proti dezinformacijam, združila evropske neodvisne organizacije za preverjanje dejstev. 

Besedilo je več mesecev oblikovala širša skupina neodvisnih evropskih organizacij, pa tudi akademiki in drugi strokovnjaki. Končno besedilo kodeksa je potrdilo 44 od 48 organizacij. Tri niso glasovale, ena pa je glasovala proti končnemu besedilu.

Kodeks vsebuje merila, ki zagotavljajo, da organizacije, ki bodo postale članice EFCSN, pri preverjanju dezinformacij upoštevajo najvišje standarde glede metodologije, etike in transparentnosti delovanja ter tako najbolje služijo javnemu interesu. 

Med drugim opredeljuje tudi standarde za kakovost virov, nepristranskost in pravico do odgovora, ki jih morajo dosegati organizacije, da lahko postanejo članice. Članstvo v EFCSN bo tako potrdilo, katere evropske organizacije za preverjanje dejstev delujejo etično, neodvisno in so zavezane javnemu interesu.

Predstavniki organizacij za preverjanje dejstev, ki so sodelovali z evropsko mrežo EFCSN, se bodo naslednjič sestali konec meseca v Madridu. Opredelili bodo cilje in strukturo mreže ter upravljavski organ, ki bo bedel nad implementacijo kodeksa.