Ukrepanje zoper neonacizem pod to vlado Sizifovo delo

uredništvo Oštra.si

Ustanoviteljica Oštra.si Anuška Delić je sodelovala v oddaji 24ur Fokus o ekstremizmu in delovanju slovenskih neonacističnih organizacij.

Vir: posnetek zaslona

Vir: posnetek zaslona

»Populistična, radikalna, neonacistična, neofašistična gibanja in stranke se znova dvigajo na površje v Evropi in drugod,« so poročali v oddaji 24ur Fokus na televiziji Pop TV, v kateri je sodelovala tudi preiskovalna novinarka in ustanoviteljica Oštra Anuška Delić, ki je leta 2011 prvič razkrila, da so bili slovenski neonacisti dejavni v stranki SDS in njeni takratni volilni kampanji.

Protivladne protestnike je junija letos na Prešernovem trgu pričakala provladna protestniška skupina v rumenih jopičih, so poročali v oddaji 24ur Fokus. Med provladnimi protestniki so bili tudi vodilni predstavniki neonacističnih organizacij pri nas, in sicer večinoma pripadniki Blood & Honour Slovenija in Headhunters Domžale, je dejala Delićeva.

Od protivladnih protestov leta 2012 se pripadniki teh skupin niso na tak način javno izpostavljali. Delićeva je vseskozi pričakovala, da se bodo, le to ni bilo jasno, kdaj. Njihov provladni protest proti protivladnemu protestu junija je ni presenetil, pač pa jo je presenetilo, da so se na ljubljanskih ulicah hkrati pojavili najvidnejši člani slovenskih neonacističnih skupin. Po njenih besedah to pomeni, da je čas za njihovo aktivacijo dozorel: »Pod to vlado je bilo to seveda pričakovano.«

Eden od dozdevnih vodij provladne protestniške skupine je bil Nace Prosen, nekdanji kandidat SDS na lokalnih volitvah. Njegov brat Dejan Prosen, ki ga je Delićeva 2011. razkrila kot neformalnega vodjo slovenske podružnice mednarodne neonacistične organizacije Blood & Honour, je bil leta 2010 izvoljen za podpredsednika podmladka SDS v Žireh. Žan Mahnič, današnji državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, je žirovskemu podmladku pomagal pri ustanovitvi z izkušnjami iz istovrstne organizacije v občini Gorenja vas - Poljane.

 
 

Matthew Feldman, direktor Centra za analizo skrajne desnice, je za 24ur Fokus opozoril, da so populistični desničarski politiki zaradi preprostih rešitev, ki jih ponujajo, vse bolj priljubljeni. S tem se skrajne politike čedalje bolj selijo v družbeno sredino: »Če ne obstaja nič, kar bi fašizem nadomestilo, in je ta le še ena od številnih političnih opcij, potem je vprašanje, ali smo obsojeni na ponovitev zgodovine.«

Po besedah strokovnjaka za nacionalno varnost Iztoka Prezlja s katedre za obramboslovje na fakulteti za družbene vede, ki je prav tako sodeloval v oddaji, je ena od možnih rešitev za zajezitev ekstremizma ustavitev krize zaradi covida-19 in izboljšanje gospodarskih ukrepov. »Predvsem pa ne smemo gledati proč, si zatiskati oči, pač pa jasno in glasno opozarjati in obsoditi vse pojave sovražnosti, rasizma, nacizma, fašizma,« so še poudarili v oddaji.