Oštrov prvi javni uredniški sestanek

uredništvo Oštra.si

Ekipa Oštra v torek, 26. januarja, organizira prvi javni uredniški sestanek, na katerem se želimo pogovarjati s člani našega programa Bodi naš veter in z drugimi zainteresiranimi predstavniki javnosti. Kultura dialoga je obvezna; morebitnim agitatorjem bomo pokazali (virtualna) vrata. 

Ilustracija: Jan Virant/Studio Mashoni

Ilustracija: Jan Virant/Studio Mashoni

Katere dezinformacijske kampanje se pojavljajo v slovenskem medijskem prostoru, kako preverjamo njihovo verodostojnost, kako se jih loteva novinarsko-uredniška ekipa Oštra, kako preiskuje in zakaj, vse to bomo zajeli v Oštrov prvi javni uredniški sestanek za člane in širšo javnost. Ker verjamemo v dvosmerno komunikacijo z bralci, bomo prisluhnili tudi njihovim pobudam, spodbudam in vprašanjem, prav tako morebitnim konstruktivnim kritikam našega dela.

Javni uredniški sestanki z novinarji so pri nas novost. Kadar ni pandemije covida-19, gre za bolj neformalno druženje in razpravo med novinarji in bralci, ki poteka v živo. Pogovor teče o temah, ki so jih novinarji že preiskovali, in včasih tudi o tistih, ki jih še bodo. Novinarji odgovarjajo tudi na bolj tehnična vprašanja o svojem delu, bralci pa povedo, za katere teme, ki so pomembne za družbo, menijo, da ostajajo spregledane ali so potrebne poglobljene obravnave.

Pod črto, gre za konstruktiven dialog med delavci – novinarji in njihovimi delodajalci – javnostjo. Z njim se medij, kot je Oštro, odpira navzven, predvsem pa širi prostor za razpravo in ustvarja pogoje za ponovno vzpostavitev vzajemnega zaupanja. 

Prepričani smo, da so, poleg drugih bolj sistemskih problemov, tudi dolga leta »komuniciranja« z bralci prek spletnega komentariata za anonimne opazke poglobila prepad med novinarji in bralci, saj so se ti sčasoma zmanjšali na navadne odjemalce medijskih vsebin, »ki itak nočejo plačati zanje«. Redke medijske hiše so na to odgovorile s preizpraševanjem vsebin, za katere naj bi plačali.

Hočemo povedati, da bi se radi pogovarjali z vami. Sprejemali bomo konstruktivne pripombe in predloge, vendar ves čas izključno ob spoštovanju kulture dialoga. Imamo ničelno toleranco do širjenja sovražnih čenč, zarot in dezinformacij, sovražnega govora, nestrpnosti in drugih sodobnih bolezni družbe. Tega na javnem uredniškem sestanku ne bomo trpeli, zato se že vnaprej opravičujemo tistim morebitnim agitatorjem, ki jim bomo morda morali pokazati vrata.

Ta bodo tokrat sicer virtualna. Ker nas pestijo politični in tudi epidemiološki problemi, bomo Oštrov prvi javni uredniški sestanek organizirali prek spleta.

Na srečanje z novinarji in uredniki Oštra v torek, 26. januarja, ob 18. uri smo posebej povabili člane Oštrovega članskega programa Bodi naš veter, a ker je dogodek javne narave, o njem obveščamo tudi bralce spletnega mesta Oštro.si. Veseli bomo vseh, ki bi z nami radi razpravljali odkrito, konstruktivno in kulturno. Izjema so kletvice kot »medmet« v razpravi, ki so dovoljene, občasno pa v trenutnih razmerah lahko tudi zaželene. 

Pogovor bo potekal prek aplikacije Google Meet in bo trajal predvidoma eno uro. 

 
 

V pogovoru se bomo osredotočili na dezinformacijske kampanje, ki širijo manipulativne izjave, laži in teorije zarote, ki občasno odmevajo v medijih, vedno pa se oplajajo na družbenih omrežjih, kjer se še okrepijo in vplivajo na javno mnenje, pa tudi na oblikovanje politik. O njih bodo uredniki in novinarji Oštra govorili na podlagi profesionalnih izkušenj in pojasnili, kako se jih lotevajo pri svojem delu. 

K besedi bodo povabljeni tudi udeleženci, pri čemer poudarjamo, da o nekaterih rečeh ne moremo govoriti javno.

Novinarji in uredniki Oštra preiskujemo teme, ki so v javnem interesu. Včasih katero spregledamo ali je ne osvetlimo dovolj, zato bomo prisluhnili tudi predlogom, vprašanjem, kritiki, prav tako se ne bomo branili pohval. Računamo na resno razpravo, a hkrati živahno in iskrivo.