Videokast: Dezinformacije obremenjujejo zdravstvo

uredništvo Oštra.si

Ekipa Razkrinkavanja.si je v sodelovanju z balkansko mrežo za preverjanje verodostojnosti medijskih vsebin See Check objavila prvi videokast o širjenju dezinformacij.

Zaščitne maske so v zadnjih mesecih postale del našega vsakdanjika. Poleg tega so lani marsikomu prinesle dobiček in postale tarča širjenja dezinformacij. Oštrova ekipa projekta Razkrinkavanje.si tokrat objavlja videokast o zaščitnih maskah, ki je nastal v seriji sedmih videokastov Podfact balkanske mreže za preverjanje verodostojnosti medijskih vsebin See Check, katere ustanovni član je tudi Oštro.

Zaščitne maske so bile lani tudi tarča manipulativnih in neresničnih informacij na spletu, veliko se jih je širilo čez meje držav. S čim so se spopadali novinarski kolegi, so v videokastu predstavili neprofitni novinarski centri iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Severne Makedonije, ustanovni člani mreže See Check. 

V videokastu smo s sogovornico Nino Grasselli Kmet, specialistko infektologije in intenzivne medicine na ljubljanskem UKC, obdelali tudi dezinformacije v zdravstvu, ki so zaznamovale minulo leto. »Znanstveno nepodkovane izjave so lahko zelo škodljive, saj ljudje manj upoštevajo zaščitne ukrepe, virus se bolj širi, posledično je tudi zdravstveni sistem bolj obremenjen,« je poudarila.