Ustanoviteljica Oštra podjetnikom predavala o podatkovnih zbirkah

uredništvo Oštra.si

Novinarji med raziskovanjem kopljejo do slepe ulice, nato pa začnejo znova, je na spletnem seminarju družbe Bisnode dejala ustanoviteljica Oštra.si Anuška Delić.

Ustanoviteljica Oštra.si in preiskovalna novinarka Anuška Delić je na spletnem seminarju družbe Bisnode, ki upravlja bazo poslovnih podatkov slovenskih podjetij, predavala o povezovanju oseb in podjetij, potrjevanju teh povezav in drugem preizpraševanju javno dostopnih podatkov: »Novinarji med raziskovanjem 'kopljemo', dokler ni več kaj za kopati, ali pa zaidemo v slepo ulico in začnemo znova.«

Na seminarju, ki so se ga udeležili predvsem podjetniki, je med drugim pojasnila, zakaj poštni naslov ni dovolj za pozitivno identifikacijo osebe in kako subjekte identificiramo na Oštru. »V živo« je preiskovala štiri podjetja, ki so se prijavila na razpis za dobavo hitrih testov za covid-19, komentirala izsledke in delila napotke za preiskovanje.

Predstavila je tudi nekatere uporabne tuje zbirke podatkov o podjetjih, med njimi Investigative Dashboard mednarodne mreže OCCRP, Offshore Leaks konzorcija ICIJ in bazo podatkov Open Corporates.