Vučićevi tabloidi ogrožajo življenje novinarjev Krika

Martin Mittendorfer

Novinarje Krika tabloidi napadajo zaradi njihovega preiskovalnega novinarskega dela in opozarjanja na povezave med kriminalci in oblastjo.

 
Srbski novinarji in mednarodna novinarska združenja so obsodili lažne medijske in vladne obtožbe o povezanosti novinarjev Krika s kriminalnimi skupinami. Foto: uredništvo Krika

Srbski novinarji in mednarodna novinarska združenja so obsodili lažne medijske in vladne obtožbe o povezanosti novinarjev Krika s kriminalnimi skupinami. Foto: uredništvo Krika

»Krik je kot že ničkolikokrat prej tarča prorežimskih medijev, ki poskušajo na vsak način diskreditirati naše delo,« so v sredo zvečer na twitterju sporočili novinarji Krika, srbske neprofitne mreže za preiskovanje kriminala in korupcije.

Srbski tabloidi Krik obtožujejo pisanja po nareku aretiranega člana črnogorske kriminalne združbe Veljka Belivuka. Pri tem izrabljajo dejstvo, da so novinarji Krika v seriji preiskovalnih zgodb razkrili zgodovino Belivukove vpletenosti v spopade dveh črnogorskih kriminalnih združb. Medijski pogrom je sledil neposredni obtožbi srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki je na tiskovni konferenci novinarjem Krika očital, da pridobivajo informacije za svoje zgodbe tudi od »kriminalcev z ministrstva za notranje zadeve«.

Nevarno kampanjo blatenja je začelo več tabloidnih medijev, naklonjenih predsedniku države Vučiću. Tabloid Alo je Krik obtožil, da je »Belivukov zasebni medij«, Kurir pa, da ima »tajni dogovor« z Belivukom, po katerem naj bi jim ta izdajal informacije, česar pa niso z ničimer podkrepili, niti niso pridobili odziva novinarjev na hude obtožbe.

V resnici je uredništvo Krika štiri leta preiskovalo Belivukovo delovanje v kriminalnih združbah. Kot je v jutranji oddaji Probudi se na televiziji Nova S povedala novinarka Krika Bojana Pavlović, je obtožba, da so povezani s kriminalnim podzemljem, za novinarje še hujša od obtožbe, da so povezani z vlado.

Veljko Belivuk, ki mu pravijo tudi Veljko Nevolja (slovensko Težava), je član črnogorske kriminalne združbe iz Kavača, naselja v občini Kotor, in vodja navijaške skupine Principi nogometnega kluba Partizan. Policija je njemu in 16 drugim na začetku februarja odvzela prostost zaradi suma umorov, izsiljevanja, ugrabitev in razpečevanja droge. 

Od leta 2014 je združba iz Kavača v vojni s kriminalno skupino iz 3,4 kilometra oddaljenega naselja Škaljari. Njihovi obračuni so po preiskovanju Krika zahtevali več kot sto življenj. Novinarjem Krika zdaj grozi, da bodo tudi oni končali med žrtvami.

Zamegljevanje povezav med kriminalci in oblastjo

Novinarka Krika Vesna Radojević je za Oštro.si dejala, da jih je v ta položaj postavil srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je »z obtožbami, da Krik sodeluje z Belivukom, nasprotni kriminalni združbi (iz Škaljarov, op. a.) odprl sezono lova na Krik«.

Radojevićeva je povedala, da so kampanjo povzročila razkritja Krika, da Belivuk ni glavni vodja in organizator in da je njegova združba povezana z državnim aparatom Republike Srbije. Prav to dejstvo hoče Vučić z napadi na Krik prikriti, je dejala Radojevićeva. 

Policija namreč preiskuje le manj pomembne ljudi, preiskavo pa je omejila na obdobje po letu 2019, čeprav Belivukova huliganska skupina deluje že najmanj pet let, je opozorila Radojevićeva. Ko je novinarka Krika na sobotni tiskovni konferenci Vučića vprašala, zakaj so njegovi tesni sodelavci v preiskavi Belivukove skupine zaščiteni, ji predsednik ni odgovoril in jo je obtožil, da je »nespodobna«.

Prav novinarji Krika so v preiskovalnih zgodbah večkrat dokumentirali tudi druženje predsednikovega sina Danila Vučića s člani Belivukove navijaške skupine.

Poleg tega so razkrili povezave generalnega sekretarja vlade Novaka Nedića, sicer nekdanjega funkcionarja nogometnega kluba Partizan, z Belivukom in njegovo navijaško skupino. Ta je po njihovih ugotovitvah povezana tudi s policijo: Nenad Vučković -  Vučko, nekoč eden vidnejših članov skupine, je zaposlen v srbski žandarmeriji, njegova nekdanja partnerica pa je bila do maja 2019 državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve.

»Vučić odgovoren za lažne obtožbe«

Več srbskih in mednarodnih novinarskih organizacij odgovornost za medijski napad na Krik pripisuje predsedniku republike Aleksandru Vučiću.

Drew Sullivan, soustanovitelj mreže neprofitnih preiskovalnih novinarskih centrov OCCRP, katere člana sta tudi Krik in Oštro, je povedal, da provladni tabloidi z obtožbami o povezavah novinarjev Krika s kriminalno združbo iz Kavača kriminalnim skupinam dajejo opravičilo za umor: »Vučić je odgovoren za očitno lažne obtožbe, ki jih objavljajo njegova medijska trobila.« 

Kampanjo blatenja novinarjev Krika je obsodila Evropska zveza novinarjev EFJ. Več srbskih novinarskih in medijskih združenj pa je v skupni izjavi obsodilo kampanjo provladnih medijev nad Krikom in navedlo, da gre za »poskus kriminalizacije pogumnih in profesionalnih novinark in novinarjev preiskovalnega portala«. 

Tiskovna predstavnica evropske komisije Ana Pisonero je prek twitterja sporočila, da Evropska unija obsoja vsakršne grožnje in napade na novinarje.