Zbiranje sredstev za palestinske novinarje

uredništvo Oštra

Organizacija Arabski novinarji za preiskovalno novinarstvo (Arij) je začela kampanjo množičnega financiranja za novinarje iz napadenega območja Gaze.

 

Foto: Wikicommons/Osps7

 

Organizacija Arabski novinarji za preiskovalno novinarstvo (Arij) je zagnala kampanjo množičnega zbiranja sredstev za ogrožene novinarje v Gazi. V zadnjih tednih so pomagali več deset palestinskim novinarjem nadomestiti poškodovano in izgubljeno opremo. 

Za novinarje in njihove družine so priskrbeli hrano, oblačila, šotore z vzmetnicami in sisteme za polnjenje baterij za tiste, ki delajo v razseljenih območjih. Arij podpira tudi palestinske novinarje na okupiranem Zahodnem bregu, kjer je prav tako potrebna nujna pomoč.

Poleg tega so pomagali palestinskim preverjevalcem dejstev, ki neprestano delajo in sodelujejo v mednarodnem boju proti dezinformacijam, ki se širijo v arabščini in angleščini. Pri tem jim je priskočil na pomoč Francoski mednarodni center za razvoj medijev (CFI). 

Konec preteklega leta so iz Arija sporočili, da nimajo dovolj finančnih sredstev za vse potrebe palestinskih novinarjev v vojnih razmerah. Zato so se odločili za kampanjo množičnega zbiranja sredstev. Cilj kampanje je zbrati 100.000 dolarjev, do zdaj so zbrali nekaj več kot 29.000 dolarjev. Donirate lahko prek te povezave

Po ugotovitvah Odbora za zaščito novinarjev (CPJ) je obdobje vojne v Gazi najbolj smrtonosno za novinarje od leta 1992, odkar zbirajo podatke. Po njihovih zadnjih podatkih je od začetka vojne v Gazi umrlo 77 novinarjev. Večino, 68, so ubile izraelske sile, največkrat v zračnih napadih, štiri so ubili pripadniki Hamasa v napadu 7. oktobra, za peterico pa iz podatkov CPJ ni razvidno, katera stran je odgovorna za njihovo smrt. Po podatkih CPJ je letos skupno umrlo 86 novinarjev.