Zvezoskop na mednarodni konferenci o socialnih omrežjih Sunbelt

uredništvo Oštra

Dr. Anuška Ferligoj je mednarodni javnosti predstavila Oštrov interaktivni projekt raziskovanja povezav med političnimi funkcionarji v sekciji Politična omrežja.

Dr. Anuška Ferligoj ob predstavitvi projekta Zvezoskop. Fotografije: osebni arhiv

Zaslužna profesorja ljubljanske univerze dr. Anuška Ferligoj in dr. Vladimir Batagelj sta na mednarodni konferenci o socialnih omrežjih Sunbelt, ki je v Edinburgu potekala zadnji teden junija, predstavila projekt Zvezoskop, ki ga je razvil Oštro in javnosti omogoča samostojno raziskovanje povezav med aktualnimi ministri, državnimi sekretarji in poslanci. 

V sklopu interaktivnega projekta sta analizirala podatke o povezavah in sodelovanju več kot 160 političnih funkcionarjev pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami in po njih. Podatke so zbrali novinarji portala Oštro. Ker so podatki sestavljali veliko omrežje, sta za analizo uporabila mednarodno priznani program Pajek, katerega avtorja sta Batagelj in dr. Andrej Mrvar.

O povezavah med političnimi funkcionarji sta sklepala na podlagi delovnih izkušenj, izobraževanja, prostega časa, svetovalnih in nadzornih funkcij ter članstva v strankah. Svoje ugotovitve sta pojasnila v članku.

Na letošnji že 44. najpomembnejši mednarodni konferenci o socialnih omrežjih Sunbelt na Škotskem so bile v ospredju teme, povezane z omrežji in odpornostjo. Predstavitev Zvezoskopa je bila med udeleženci lepo sprejeta, je po koncu konference povedala Ferligojeva.