Žana Erznožnik: Vesela sem, da lahko delam to, v kar verjamem

Uredništvo Oštra

Urednica Žana Erznožnik je gostovala v podkastu mednarodne organizacije Social Marie, ki je maja Oštrovemu projektu Razkrinkavanje.si podelila nagrado za družbeno inovacijo.

Žana Erznožnik, urednica Razkrinkavanja. Foto: Matej Povše

 

Urednica Razkrinkavanja.si Žana Erznožnik je bila gostja v podkastu Why why why?, ki ga izdaja organizacija Social Marie. V njem so sodelujoči razpravljali o družbenih inovacijah. 

Žana Erznožnik je predstavila projekt Razkrinkavanje.si, ki je od organizacije maja na Dunaju prejel nagrado za družbeno inovacijo. V okviru projekta študentom in mlajšim novinarjem omogočajo praktično učenje preverjanja dejstev in jim pomagajo pri razvoju veščin preiskovanja. S tem prispevajo k razvoju novih generacij preiskovalnih novinarjev.

»Vesela sem, da lahko delam nekaj, v kar verjamem. Na ta način delam spremembo – da mentoriram mlajše generacije, ki bodo lahko delale spremembe,« je urednica Razkrinkavanja povedala v podkastu. Ob tem je opozorila, da je opravljati dobro novinarstvo v neprofitnem sektorju, kot neodvisna organizacija, in to na trajnosten način, da ne izgoriš, zelo težko. 

»To, da smo dobili nagrado, je bila zelo prijetna in tudi pomembna izkušnja. Ne vzamemo si dovolj časa za slavljenje naših dosežkov, nagrada pa nam je dala priložnost za to, z njo pa se širi tudi naša prepoznavnost, kar je prav tako pomembno,« je še dejala v podkastu.

Nagrado Social Marie za izjemne družbene inovacije od leta 2005 vsako leto podelijo 15 projektom iz držav srednje in vzhodne Evrope. V tokratnem podkastu sta se predstavila še dva nagrajena projekta, Housing first iz Avstrije, ki je več kot 2000 brezdomcem pomagal najti stanovanje, in slovenski projekt Zdravniki Sledilnik, ki ljudem pomaga najti osebnega zdravnika.

 

 
 

Vam je všeč, kar ste prebrali?

Podprite Oštro z donacijo tu.