Razkrinkavanje dezinformacij po novem tudi na Hrvaškem

Uredništvo Oštra

Oštro je na razpisu evropskega sklada za medije in informacije pridobil denar za razširitev projekta preverjanja trditev Razkrinkavanje na Hrvaško.

Anuška Delić, odgovorna urednica Oštra in Ana Čelar, urednica projekta Raskrinkavanje.hr. Foto: arhiv Oštro

 

Oštrov projekt Razkrinkavanje.si se širi in bo v okviru sestrske organizacije Oštro Hrvaška kot Raskrinkavanje.hr začel z delom že letos. Hrvaški kolegi pod vodstvom Ane Čelar se bodo v prvi fazi delovanja projekta osredotočili na preverjanje izjav kandidatov na predsedniških volitvah konec leta.

Projekt bo hrvaški javnosti omogočil dostop do verodostojnih in preverjenih informacij ter krepil zavedanje o dezinformacijskih kampanjah. Tudi na Hrvaškem bo uredništvo Raskrinkavanja.hr delovalo kot inkubator za mentoriranje bodočih preiskovalnih novinarjev in skrbelo za ohranjanje visokih profesionalnih standardov. 

Projekt širitve Razkrinkavanja k južnim sosedom je podprl evropski sklad za medije in informacije (EMIF)

V Sloveniji Razkrinkavanje.si deluje od leta 2019 in je do zdaj preverilo že več kot 600 trditev v javnem prostoru. Preverjanje informacij temelji na načelih mednarodne mreže za preverjanje dejstev IFCN, ki zahtevajo nepristranskost, poštenost, zagotavljanje transparentnosti virov in postopka. Uredništvo Razkrinkavanja.si poleg tega deluje kot inkubator za bodoče preiskovalne novinarje; v petih letih delovanja so znanje prenesli na kar 20 mladih novinarjev. 

Preverjanje verodostojnosti informacij je v času prezasičenosti zelo pomembno. Lažne informacije in dezinformacije so vse pogostejše, veščine, kako jih prepoznati, pa vse bolj nujne. Za hrvaške novinarje in akademike so na Oštru v zadnjem letu že izvedli delavnice preverjanja verodostojnosti informacij, zdaj pa se na Hrvaško širi tudi projekt Razkrinkavanje.

 

 
 

Vam je všeč, kar ste prebrali?

Podprite Oštro z donacijo tu.