Rusi prek telegrama novačijo vohune in saboterje

OCCRP, priredba Oštro

Ruski agenti so mladega Latvijca najeli za vohunjenje v Natovem oporišču, drugega mladeniča pa so prepričali, da je skušal v Kijevu zažgati vojaški objekt. Obema je spodletelo, a njuni zgodbi osvetljujeta ozadje ruskih sabotaž, ki so se razplamtele po Evropi.

Inga Springe, novinarka Re:Baltice, in Ilija Lozovski med pogovorom v video podkastu OCCRP. Foto: Posnetek zaslona

 

Ilija Lozovski, novinar in urednik pri mednarodni mreži za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije (OCCRP), se je o ruskem novačenju mladih fantov pogovarjal z Ingo Springe z baltiškega centra za preiskovalno novinarstvo Re:Baltica in Holgerjem Roonemaajem, novinarjem estonskega portala Delfi. 

Zgodba se je začela kot kriminalni roman, je povedala Inga Springe. Maja 2022 je neka gospodinja, ki je živela nedaleč od Natovega letalskega oporišča v Latviji, opazila, da je na njen dovoz pripeljal avto. Iz vozila je izstopil mlad moški in hitro odšel. Pri tem pa je izgubil list papirja, na katerem je med drugim pisalo, naj gre v oporišče ter fotografira helikopterje in drugo opremo. Ženska je list odnesla na policijo, ki je naslednji dan sprožila preiskavo.

Zapiski so preiskovalce privedli na sled serije incidentov, ki so se že pred tem odvili v Estoniji in Ukrajini. Fant, ki je izgubil list, je bil 21-letni Latvijec Sergej Hodonovič, ki je delal v supermarketu, prek družbenega omrežja telegram pa je kupoval marihuano. Ravno na telegramu je z njim navezal stik neznanec, ki je sprva iskal nekoga, da bi odšel v Estonijo in na stavbo Natovega centra za kibernetsko obrambo v prestolnici Talin napisal grafit »Killnet vam je vdrl v sistem«. Killnet je proruska hekerska skupina.

Na avtobusu do Talina se je Hodonoviču pridružil drugi fant, s katerim sta izpeljala nalogo. Istega dne je bilo izvedenih tudi več kibernetskih napadov na estonske državne službe. Ti sicer niso bili hudi, prvič pa se je zgodilo, da je fizično sporočilo časovno sovpadlo s kibernetskim napadom.

Fanta, ki je s Hodonovičem potoval v Talin, so ruski agenti najeli že prej: mesec dni pred ruskim napadom na Ukrajino so ga prek telegrama prepričali, da naj v Kijevu zažge vojaški objekt. Naročili so mu, naj v jašek klimatske naprave vrže molotovko; pri opravljanju naloge je bil površen in je zanetil le majhen požar.

Kot je poudarila Inga Springe, fanta nista bila ideološka podpornika Putina in nista skušala spodkopati Ukrajine. Zanju je bil to samo posel, je povedala. Oba storilca sta bila obtožena vohunjenja za Rusijo. Na sodišču sta dejanje priznala.

»Če prek telegrama najamete barabe, da razstrelijo železnico ali izvedejo sabotažo pomoči za Ukrajino, jasno ustvarite iluzijo, da lokalno prebivalstvo podpira Rusijo,« je učinek napadov pojasnil novinar Roonemaa. »V nekaterih primerih pa je cilj zgolj sejanje strahu v družbi. To Rusija vsekakor želi strateško doseči,« je dodal.

 

 
 

Vam je všeč, kar ste prebrali?

Podprite Oštro z donacijo tu.