Oštro javno predstavil poslanski del Detektorja premoženja

uredništvo Oštra

Novinarji so preiskovanje premoženja poslancev in njihovih ožjih družinskih članov predstavili na javnem uredniškem sestanku. S tem je zaključena tretja faza projekta, ki je zajel tudi premoženje ministrov in državnih sekretarjev.

 

Foto: Matej Povše

 

Ekipa Oštra je v četrtek predstavila zadnji del preiskovalnega projekta Detektor premoženja, v katerem so se novinarji osredotočili na premoženje poslancev, s čimer so nadgradili dosedanji pregled premoženja ministrov in državnih sekretarjev. 

Udeleženci so pojasnili pomen Detektorja premoženja za zmanjševanje tveganja korupcije, govorili so o težavnem preiskovanju premoženja, ki ga politiki ne želijo razkriti pred javnostjo, in pomembnosti internega preverjanja podatkov.

Vodja projekta Klara Škrinjar je pojasnila, da je Slovenija družbeno močno prepletena in da je projekt pomemben za nadzor nad navzkrižji interesov. Dodala je, da je bilo v tem delu projekta zaradi velikega števila poslancev treba pregledati veliko količino podatkov. Po njenem mnenju je nastal dober temelj za nadaljnje preiskave in zgodbe, ki se skrivajo v podatkih o premoženju. Skrbi pa jo dejstvo, da so bili poslanci, ki naj bi bili odprti za javnost, zadržani pri razkrivanju informacij.

Pogovor je tekel tudi o tem, kako pomembno je dodatno preverjanje podatkov pred objavo. Novinarki Nina Rozman in Meta Gantar sta resda preverjali delo nekaterih bolj izkušenih novinarjev, a sta ugotovili, da tudi oni delajo napake. Tem se je mogoče izogniti le, če podatke pregledamo še enkrat.

Novinarji Oštra so ob koncu namignili, da Detektor premoženja vendarle ni zaključen, saj je skupin funkcionarjev, katerih premoženje ostaja javnosti prikrito, še precej.