Oštrovemu projektu Zvezoskop glavna medijska nagrada websi

uredništvo Oštra

Projekt Zvezoskop, ki interaktivno prikazuje kariere slovenskih politikov, je zasedel prvo mesto na podelitvi nagrad za digitalne medijske projekte.

 

Foto: WEBSI

 

Projekt Zvezoskop je na slovesni podelitvi nagrad za leto 2024 prejel prvo nagrado websi v kategoriji mediji. Poleg tega je prejel posebno pohvalo za ureditev javno dostopnih podatkov, ki so sicer razpršeni in nepregledni. »Verjamemo, da lahko Zvezoskop postane središčna točka za relevantne informacije v političnem prostoru,« so povedali na podelitvi.

Zvezoskop javnosti omogoča dostop do verodostojnih in preverjenih podatkov o karierah ministrov, poslancev in državnih sekretarjev. Zbrani so podatki o izobraževanju, delovnih izkušnjah, svetovalnih funkcijah, članstvu in položajih v političnih strankah, strokovnih in interesnih združenjih ter o prostočasnih dejavnostih 160 aktualnih političnih funkcionarjev. Podatki se med seboj povezujejo po področjih in kronološko, s čimer se razkrivajo ozadja zvez in poznanstev med politiki.

Projekt je bil objavljen februarja letos in odtlej ga je uporabilo že več kot 3800 uporabnikov.

Websi je največje tekmovanje za digitalne projekte v Sloveniji. Združenje podeljuje nagrade že od leta 2011, letos pa je podelilo 35 nagrad v osmih panogah. Kategorija mediji, v kateri je osvojil nagrado Oštro, je namenjena medijskim digitalnim projektom.