Oštro sodeluje pri razvoju večjezikovnega chatbota za boj proti dezinformacijam

uredništvo Oštra

Oštro skupaj z drugimi evropskimi organizacijami za preverjanje dejstev sodeluje pri razvoju klepetalnega robota, ki bo z uporabo generativne umetne inteligence pomagal prepoznavati verodostojnost informacij.

 

Foto: Google Deep Mind, Pexels

 

Virtualni pomočnik, zasnovan kot »chatGPT dejstev«, je namenjen boju proti dezinformacijam in zagotavljanju točnosti informacij, ki so dostopne uporabnikom po vsem svetu. V nasprotju z drugimi klepetalnimi roboti, ki običajno ponujajo vodene odgovore in vnaprej določene možnosti, želi projekt, ki nastaja pod vodstvom medijskega zagonskega podjetja Newtral, ki ga je leta 2018 ustanovila španska novinarka Ana Pastor, uporabnikom zagotoviti prijetno pogovorno izkušnjo. Podobno, kot bi imeli osebnega pomočnika za preverjanje dejstev v svojem klepetalnem vmesniku.

Oštro bo sodeloval pri zagotavljanju in razvoju zbirke kuriranih podatkov skupaj z evropskimi organizacijami za preverjanje dejstev, kot so Newtral v Španiji, Delfi v Litvi in Lakmusz na Madžarskem, z dodatno podporo organizacije Faktoje v Albaniji.

Na Oštru verjamemo, da umetna inteligenca v novinarstvu potrebuje človeški nadzor, zato smo v fazi razvoja ocenjevali točnost in smiselnost zadetkov, ki jih je v pogovoru uporabnikom podal chatbot. 

Izkoriščanje razvoja generativne umetne inteligence

Učinkovitost klepetalnega robota je v njegovi zbirki podatkov, ki vsebuje preverjene in navzkrižno preverjene informacije v več jezikih, tudi slovenščini. Ta zbirka je zasnovana tako, da uporabnike opremi z natančnimi in zanesljivimi odgovori na njihova vprašanja, ne glede na jezikovno raznolikost.

Sredstva, ki jih je projektu dodelil Evropski medijski informacijski sklad (EMIF), pomenijo pomemben korak v boju proti dezinformacijam, saj krepijo prizadevanja skupnosti za preverjanje dejstev, da bi zagotovili prevlado resnice v svetovnem medijskem prostoru.

 

Projekt financira Evropski medijski informacijski sklad (EMIF)