Evropska mreža za standarde preverjanja dejstev napoveduje prvo letno konferenco

uredništvo Oštra

Evropska mreža za standarde preverjanja dejstev (EFCSN), katere član je tudi Oštro, je napovedala svojo prvo letno konferenco, ki bo v torek, 29. oktobra, v Bruslju.

 

Foto: EFCSN

 

Na dnevnih sejah bodo obravnavane različne teme, ki vplivajo na preverjevalce dejstev in skupnost za boj proti dezinformacijam po vsej Evropi. Ena najpomembnejših točk bo razprava o nadlegovanju, s katerim se spoprijemajo preverjevalci dejstev, med drugim bodo člani mreže EFCSN govorili o svojih osebnih izkušnjah. 

Na drugi ključni seji z naslovom »Izkoriščanje podatkov za preverjanje dejstev v revoluciji umetne inteligence« bodo obravnavane priložnosti in izzivi, ki jih umetna inteligenca predstavlja za to področje.

Udeleženci lahko pričakujejo tudi razprave o temah, kot so pojasnjevanje dezinformacij še pred njihovo širitvijo ter vpliv tujih in domačih dezinformacij na medijsko krajino v evropskih državah. Na sejah bodo sodelovali govorniki iz skupnosti za preverjanje dejstev, spletnih platform in predstavniki oblikovalcev politik.

»Konferenca je priložnost za skupnost preverjevalcev dejstev v Evropi, da sodeluje med seboj in s tistimi, ki vlagajo v naše delo. Kot skupnost smo za boj proti vse pogostejšemu širjenju napačnih in zavajajočih informacij bolje opremljeni, če imamo priložnosti za srečevanje, izmenjavo znanja in če si prizadevamo za skupne cilje,« je dejal koordinator EFCSN Stephan Mündges.

Na konferenci bodo sodelovali tudi partnerji projekta FactCrisis, pobude, pri kateri evropske organizacije za preverjanje dejstev, med drugim tudi Oštrovo Razkrinkavanje.si, oblikujejo podatkovno zbirko s kontakti strokovnjakov za podnebje in krepijo svoje sposobnosti za preverjanje informacij na okoljskem področju.

 

Konferenca bo potekala v hotelu nhow Brussels Bloom na Rue Royale 250 z začetkom ob 10. uri. Registracija je brezplačna, vendar obvezna. 

Na konferenco se prijavite na spletni strani efcsn.com/conference-2024/. Za novice o dogodku pa spremljajte mrežo EFCSN na omrežjih X, threads in linkedin. 

 

Dogodek sofinancira Evropska unija. Izražena stališča in mnenja so pogledi izključno avtorjev in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Evropske komisije. Niti Evropska unija niti Evropska komisija ne moreta biti odgovorni zanje.

EU

EFCSN je združenje organizacij za preverjanje dejstev, ki se zavezujejo k spoštovanju standardov neodvisnosti, preglednosti in novinarske kakovosti iz evropskega kodeksa standardov za neodvisne organizacije za preverjanje dejstev.