Lukašenko najbolj koruptivna oseba leta

Oštro

Komisija pri OCCRP je neslavni naziv osebe leta na področju organiziranega kriminala in korupcije podelila predsedniku Belorusije, ki je letos med drugim spodbudil migrantsko krizo na meji s Poljsko, širil lažne informacije o covidu-19 in ukazal prisilni pristanek letala z beloruskim novinarjem. 

Foto: Kremelj/DPA/STA

Strokovna komisija pri mednarodni mreži za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije (OCCRP), katere član je tudi Oštro, je za osebnost leta na področju organiziranega kriminala in korupcije izglasovala beloruskega predsednika Aleksandra Grigorjeviča Lukašenka.

Organizacija je neslavni naziv podelila desetič, letos prvič soglasno. »Čeprav je bilo leto tudi sicer plodno za korupcijo, je Lukašenko posebej izstopal,« je dejal član komisije in soustanovitelj OCCRP Drew Sullivan. 

Šestčlanska komisija je pojasnila, da je Lukašenko med drugim ustvaril migrantsko krizo na beloruski meji s Poljsko, širil lažne informacije o covidu-19 in kršil mednarodna pravila v zračnem prometu, ko je ukazal prisilni pristanek potniškega letala, na katerem je bil beloruski novinar Roman Protasevič. 

Beloruski voditelj je na oblasti že od leta 1993, obdržal pa se je s prirejanjem volitev, z mučenjem kritikov režima, aretacijami protestnikov in spodbujanjem policijskega nasilja nad njimi. Protasevič je denimo zaprt osmi mesec, Sergeja Tihanovskega, Lukašenkovega izzivalca na lanskih volitvah, pa so obsodili na 18 let zapora.

OCCRP je letos prejel rekordnih 1167 predlogov za nominirance. Visoko so se uvrstili še odstavljeni afganistanski predsednik Ašraf Gani, sirski predsednik Bašar al Asad, turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan in nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Osebe leta so bili v preteklih letih tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, venezuelski predsednik Nicolás Maduro in ruski predsednik Vladimir Putin.