Azerbajdžanski novinarji proti medijski zakonodaji

Oštro

Osnutek novega medijskega zakona je po mnenju azerbajdžanskih neodvisnih novinarjev neustaven, še naprej omejuje neodvisno novinarstvo in utira pot kršenju človekovih pravic.

Foto: Unsplash

»Danes so umrli mediji,« je 24. decembra za Meydan TV dejal azerbajdžanski neodvisni novinar Nurlan Libre in pred tamkajšnji parlament postavil transparent v obliki nagrobnika. 

Libre je z majhno skupino novinarjev protestiral proti predlogu novega medijskega zakona, ki bo po njihovi oceni omogočal cenzuro, avtoritarnost in zdrs države na raven Severne Koreje. Policija je transparent po poročanju istega medija takoj odstranila, protestnike pred parlamentom pa po petnajstih minutah razgnala.

Predlog zakona, ki je nedavno šel skozi drugo obravnavo v parlamentu in bi lahko bil sprejet v prihodnjih tednih, med drugim omejuje zbiranje in širjenje informacij, preprečuje ustanavljanje medijev tujcem in tistim, ki ne prebivajo v Azerbajdžanu, tujim organizacijam in posameznikom pa prepoveduje tudi financiranje medijev, poroča novinarska organizacija za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije (OCCRP). 

Predvidena je še ustanovitev medijskega registra, vladnega organa, ki bi odločal o pravici do opravljanja novinarskega poklica. Novinarjem bi po poročanju OCCRP podeljeval triletne akreditacije, pri čemer je tisti, ki so bili v preteklosti obsojeni, ne bi mogli pridobiti. 

V zadnjih petih letih so oblasti v Azerbajdžanu po podatkih odbora za zaščito novinarjev (CPJ) zaprli dvanajst novinarjev, nekatere po večkrat. Ti tako ne bi mogli več opravljati svojega dela. Med njimi je tudi Hadija Ismajilova, ki je v zaporu preživela več kot dve leti.

Predstavniki medijske stroke, civilne družbe in novinarji so v skupni izjavi državni zbor pozvali, naj predlog medijskega zakona umakne, saj ni skladen z nacionalnimi zakoni o dostopu do informacij in mednarodnimi sporazumi, katerih podpisnik je tudi Azerbajdžan.

Po njihovem mnenju predlog zakona omejuje svobodo izražanja in ni skladen z evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic: »Skrbi nas, da z zakonom ne bomo ustvarjali svetle in uspešne prihodnosti naše države, temveč bomo prostor še bolj zaprli.«