Malta odgovorna za umor novinarke Daphne Caruana Galizia

Žana Erznožnik

Malteška vlada je po ugotovitvah neodvisne preiskovalne komisije ustvarila kulturo nekaznovanosti in novinarke ni zaščitila pred grožnjami zaradi njenega poročanja o korupciji in organiziranem kriminalu.

 
Daphne Caruana Galizia. Foto: OCCRP

Daphne Caruana Galizia. Foto: OCCRP

Skoraj štiri leta po umoru malteške preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je dolgo preiskovala koruptivne in nezakonite posle malteških politikov in poslovnežev, je neodvisna preiskovalna komisija objavila poročilo o preiskavi njenega umora na 437 straneh.

Malteška sodnica Abigail Lofaro, upokojeni sodnik Michael Mallia in nekdanji vrhovni sodnik Joseph Said Pullicino, ki so vodili preiskavo, so ugotovili, da država ni prepoznala resničnega tveganja za življenje novinarke in tudi ni sprejela potrebnih ukrepov, da bi se mu izognila. Državi so očitali še ustvarjanje kulture nekaznovanosti, zaradi katere so bili morilci novinarke prepričani, da bodo posledice njihovega dejanja minimalne. 

V leto in osem mesecev trajajoči preiskavi sicer niso ugotovili neposredne vključenosti malteške vlade v umor Caruane Galizie, so pa v poročilu posebej izpostavili nekdanjega premiera Josepha Muscata, ki je omogočal ustvarjanje kulture nekaznovanosti. Po njihovi oceni je bil za neukrepanje pred atentatom na Caruano Galizio odgovoren celoten kabinet takratnega predsednika vlade Muscata. 

Državo so pozvali, naj prevzame odgovornost za atentat, saj je »dolžna na vsak način zaščititi življenje novinarjev in pravico do svobode govora, četudi novinarji izražajo ostra mnenja o vladi«. 

Malteška vlada mora ukrepati

Sodniki so v poročilu vladi priporočili, naj stori vse, kar je v njeni moči, da bi razrešila odnos z družino Daphne Caruana Galizia. Država mora poskrbeti, da bodo zakoni zagotavljali enakopravno odgovornost vseh za svoja dejanja, izboljšati policijski odnos do novinarjev in ustanoviti posebno policijsko enoto za prepoznavanje potencialno ogroženih oseb.

Predsednik vlade Robert Abela se je po objavi poročila komisije zavzel za boljše razmere v novinarstvu. Po poročanju Times of Malta je dejal, da nihče ne bi smel biti umorjen zaradi svojega prepričanja ali tega, kar piše. To se ne bi smelo dogajati nikjer na svetu, sploh pa ne v evropski državi. 

Generalni sekretar evropske zveze novinarjev (EFJ) Ricardo Gutiérrez je podprl Abelovo zavezo, da bo storil vse za okrepitev novinarskega poklica in sprejetje reform za zagotovitev varnosti novinarjev. EFJ ugotovitve v poročilu o politični odgovornosti za umor novinarke ne presenečajo: »Zahtevamo pregon vseh odgovornih.« Organizacija tudi pričakuje, da bo malteška vlada upoštevala priporočila preiskovalne komisije.

K temu je vlado v izjavi pozvala tudi družina Daphne Caruana Galizia. Od vlade zahtevajo, da čim prej objavi načrt za uresničitev priporočil. »To je zgodovinska priložnost za dejanske spremembe na področju varnosti novinarjev in za proces nacionalnega okrevanja po travmatičnem atentatu na Daphne Caruana Galizia 16. oktobra 2017.«