Obljuba dela dolg: javni uredniški sestanek

uredništvo Oštra

Oštro in Danes je nov dan 8. novembra organizirata javni uredniški sestanek platforme za spremljanje političnih obljub Obljuba dela dolg. Pretresali bomo dosedanje delo, pa tudi temelje za delo v volilnem letu 2022.

Ilustracija: Jasmina Ploštajner

Politiki v 24-urnem medijskem poročanju in množici objav na twitterju neprenehoma govorijo o rešitvah družbenih problemov. Na javnem uredniškem sestanku bomo razpravljali, kaj od tega je sploh resnična zaveza volivcem in kako izvoljene predstavnike spodbuditi k večji politični odgovornosti. 

Težko merljive predvolilne obljube in koalicijske zaveze o povečanju blaginje, odpravi korupcije ali novih delovnih mestih so marsikdaj le vaba za nabiranje glasov, po volitvah ali oblikovanju vlade pa se kmalu izgubijo v kopici informacij o dnevnopolitičnem dogajanju.

Ker bo prihodnje leto kar troje volitev, bomo del sestanka posvetili tudi poizvedovanju o tem, kako se kaže lotiti preverjanja izvedljivosti političnih programov. Javni uredniški sestanki so namenjeni iskreni, a vseeno razmeroma kultivirani izmenjavi mnenj med novinarji in javnostjo. Za tokratno izdajo se bodo novinarjem Oštra pridružili tudi predstavniki organizacije Danes je nov dan, partnerjev projekta Obljuba dela dolg.

Platforma Obljuba dela dolg pregledno predstavlja zaveze koalicijskih strank ob nastopu aktualne vlade in napredek pri njihovem izpolnjevanju. Obljube so pospremljene z analizami napredka, ki jih novinarji po potrebi dopolnijo oziroma osvežijo.

Ustvarjalci platforme bodo na javnem uredniškem sestanku na voljo za vprašanja, predloge, pobude in konstruktivno kritiko dosedanjega dela, saj smo prepričani, da lahko le z dvosmerno komunikacijo z bralci gradimo skupnost, v kateri bo imelo verodostojno informiranje spet veljavo.

Javni uredniški sestanki, na katerih se novinarji srečajo z bralci, so v slovenskem medijskem prostoru še vedno novost. Mediji svojega delovanja navadno ne predstavljajo v javnem prostoru, sploh pa ne zato, da bi se s predstavniki javnosti pogovarjali v odprtem dialogu.

Na javnem uredniškem sestanku v ponedeljek, 8. novembra, ob 18. uri bomo veseli vseh, ki bi z nami radi razpravljali odkrito, konstruktivno in kulturno. Zaradi epidemioloških razmer bomo sestanek organizirali prek aplikacije Google Meet.