Oštro sodeloval pri projektih, izbranih za nagrado #IJ4EU

uredništvo Oštra.si

Novinarji Oštra so sodelovali pri treh od štirih mednarodnih preiskovalnih novinarskih projektov, ki so prejeli nagrado impact IJ4EU Evropskega centra za svobodo tiska in medijev.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Pri projektu Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) so v sredo razglasili štiri dobitnike nagrade #IJ4EU impact award. Z njimi so partnerji projekta, torej Evropski center za svobodo tiska in medijev, Mednarodni tiskovni inštitut (IPI) in Evropski novinarski center (EJC), na konferenci #UNCOVERED nagradili čezmejne preiskovalne projekte.

Novinarji Oštra so sodelovali pri projektih The Troika Laundromat in Fraud Factory, ki sta potekala pod vodstvom mreže neprofitnih centrov OCCRP. Poleg tega so pri IJ4EU izbrali novinarski projekt The Daphne Project, pri katerem je sodelovala preiskovalna novinarka in ustanoviteljica Oštra Anuška Delić.

Organizacija je nagrado IJ4EU podelila tudi projektu Lost in Europe (VersPers), v katerem so novinarji raziskali zgodbe izginulih otrok prebežnikov.

»O nobeni od teh zgodb ne bi mogli poročati samo v eni državi. Vsi štirje zmagovalni projekti so na različne načine pokazali prednosti čezmejnega novinarskega dela,« je ob razglasitvi dejal Shaun Walker, predsednik neodvisne žirije, sicer pa dopisnik britanskega Guardiana.

Kot smo že poročali, je IJ4EU podelil nagrado impact letos prvič. Nagrajence so izbrali izmed desetih nominirancev, te pa so izbrali med številnimi čezmejnimi preiskovalnimi projekti iz držav članic in držav pristopnic k EU.