Ruska tajna služba nad novinarja Romana Anina

uredništvo Oštra

Uredništvo Oštra izraža veliko zaskrbljenost zaradi hišne preiskave ruske tajne službe FSB v stanovanju moskovskega preiskovalnega novinarja Romana Anina.

 
Vir: posnetek zaslona

Vir: posnetek zaslona

Ruska tajna služba (FSB) je v petek preiskala stanovanje Romana Anina, preiskovalnega novinarja in odgovornega urednika ruskega neprofitnega medija iStories, je sporočila mreža neprofitnih preiskovalnih novinarskih centrov OCCRP, katere član je tudi Oštro. Včeraj zvečer je Anina zaslišala preiskovalna komisija FSB in mu zasegla vse elektronske naprave.

Po dostopnih podatkih je preiskava najverjetneje povezana z zgodbo o nekdanjem ruskem podpredsedniku vlade Igorju Sečinu, zdaj vodji državnega naftnega velikana Rosnefta, ki jo je Anin objavil leta 2016, ko je bil še novinar časnika Nova Gazeta. Razkril je, da bi bil Sečin lahko povezan z lastništvom razkošne jahte St. Princess Olga.

Zoper Anina je Sečinova nekdanja žena že leta 2016 začela postopek zaradi domnevne kršitve zasebnosti, s čimer Anin do preiskave sicer ni bil seznanjen. Kot je dejala odvetnica iStories Ana Stavickaja, so oblasti primer ponovno odprle marca letos, le dva tedna po tistem, ko je Anin na portalu iStories objavil preiskovalno zgodbo o povezavah FSB z ruskimi kriminalnimi združbami.

OCCRP je še poudaril, da je Anin eden najboljših novinarjev na svetu, ki je vodil številne pomembne preiskovalne zgodbe o organiziranem kriminalu in korupciji v Rusiji. Anin je tudi nekdanji štipendist univerze v Stanfordu, lani pa je prejel nagrado ICFJ Knight Trailblazer.

Drew Sullivan, soustanovitelj mreže OCCRP, je dejal, da je hišna preiskava nov pritisk oblasti na neodvisne medije v Rusiji. »Roman je resnično neodvisen glas. Njegovo delo služi državljanom Rusije.«


DOPOLNITEV 12. aprila 2021

Ruske oblasti so v ponedeljek ponovno zaslišale preiskovalnega novinarja in ustanovitelja neprofitnega medija iStories Romana Anina, je sporočil OCCRP. Po več urah so ga izpustili, a ostaja na seznamu prič v postopku. Dejal je, da »preiskovalci niso povedali ničesar o nadaljnjih korakih, so pa jasno povedali, da se bodo še srečali«.

Na zaslišanju so ga spraševali predvsem o objavi preiskovalne zgodbe o nekdanjem ruskem podpredsedniku vlade Igorju Sečinu in poizvedovali, kako je pridobil fotografije njegove žene Olge. Anin jim je pojasnil, da jih je objavila na svojem zasebnem profilu na instagramu, pri čemer je verjetno vedela, da ima do njega dostop veliko ljudi. Njega je vodil javni interes, je dejal Anin v izjavi za javnost po zaslišanju.