Kitajski poslovneži v sumljivih poslih na Malti

Samo Demšar

Tri leta in pol po brutalnem umoru malteške novinarke Daphne Caruana Galizia so novinarji, ki so nadaljevali njeno delo, odkrili skupno točko treh njenih preiskovalnih zgodb – Kitajsko. 

 
Novinarska preiskava, ki je sledila zgodbam umorjene malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, je razkrila sumljive posle med Malto in Kitajsko. Ilustracija: The Daphne project/Forbidden stories

Novinarska preiskava, ki je sledila zgodbam umorjene malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, je razkrila sumljive posle med Malto in Kitajsko. Ilustracija: The Daphne project/Forbidden stories

Malteška preiskovalna novinarka Daphne Caruana Galizia je redno poročala o koruptivnih in nezakonitih poslih malteških politikov in poslovnežev. Šestnajstega oktobra 2017 so jo z bombo, nastavljeno v njen najeti avtomobil, umorili.

Stara je bila 53 let. Najstarejši od treh sinov, Matthew, je bil doma, ko je mama odšla na banko. Nekaj minut pozneje je počilo.

Po sledeh nedokončanih zgodb Caruane Galizie so se že nekaj mesecev po njenemu umoru odpravili drugi preiskovalni novinarji iz različnih držav, zbrani v projektu Daphne Project, ki ga vodi francoska nevladna organizacija Forbidden Stories. (Med njimi tudi odgovorna urednica Oštra.)

Novinarji so v najnovejši preiskavi končali zgodbo, ki jo je preiskovala, preden so jo umorili. Caruana Galizia je kot ena prvih malteški javnosti razkrila (tedaj še domnevne) povezave med skrivnostnim dubajskim podjetjem 17 Black in malteškimi političnimi funkcionarji. Sumljive so se ji zdele tudi okoliščine sporazuma o prodaji večinskega deleža edinega malteškega energetskega podjetja Enemalta kitajskemu državnemu podjetju Shanghai Electric Power.

Zdaj je preiskovanje zgodbe po njeni smrti privedlo do novega odkritja, 43-letnega Chena Chenga, izvršnega direktorja kitajskega energetskega oddelka mednarodnega svetovalnega podjetja Accenture. Imel je pomembno vlogo v dveh poslih, povezanih z Enemalto. 

Chen, most med Malto in Kitajsko

Chen je bil med ključnimi pogajalci za posel kitajskega državnega podjetja Shanghai Electric Power, ki je leta 2014 kupilo tretjinski delež energetske družbe Enemalta. Chen je konec tistega leta v imenu Accenture svetoval Enemalti, naj investira v vetrno elektrarno Mozura v Črni gori, kot posrednika pa je v posel vpeljal podjetje s Sejšelov, Cifidex. 

Cifidex je za 2,9 milijona evrov kupil kontrolni delež v črnogorski vetrni elektrarni. Toda po manj kot dveh tednih je delež prodal Enemalti za več kot trikratnik kupnine, 10,3 milijona evrov. 

Skoraj tri leta po umoru Daphne Caruana Galizia je novinarsko preiskovanje organizacije Forbidden Stories in medijskih partnerjev razkrilo, da je naložbo Cifidexa skrivaj financiralo podjetje 17 Black, pri katerem si je izposodil denar za nakup kontrolnega deleža.

Kot so novinarji Reutersa in časnika The Times of Malta razkrili že leta 2018, je lastnik podjetja 17 Black malteški poslovnež Yorgen Fenech, ki je bil del kroga nekdanjega malteškega predsednika vlade Josepha Muscata. Cifidex je podjetju pozneje vrnil posojilo in izplačal še dodatnih 4,6 milijona evrov. 

Že Caruana Galizia je ugotavljala, da sledi korupcije vodijo do podjetja 17 Black, in je o tem pisala tudi v svojem blogu, ni pa vedela, da podjetje upravlja prav Fenech, ki je leta 2017 domnevno naročil njen umor in zdaj v priporu čaka na sojenje.

V posel med družbama Shanghai Electric Power in Enemalta sta bili posredno vpleteni tudi podjetji Macbridge in Dow's Media s sedežem v Hongkongu. V obeh imata funkcijo tudi Chenovi sorodnici: njegova tašča je izvršna direktorica Macbridgea, taščina sestrična pa direktorica Dow’s Medie.

Najnovejša preiskava je še razkrila, da sta bila Chen in njegova tašča povezana z Maom Haibinom. Na Kitajskem igra Mao ključno vlogo pri promoviranju malteškega programa za tujce, ki bi si želeli pridobiti dovoljenje za prebivanje na Malti. 

Malta namreč prebivalcem drugih držav poleg pridobitve državljanstva prek investicij omogoča tudi pridobitev dovoljenja za prebivanje. Zanj se lahko potegujejo tisti, ki vložijo 250 tisoč evrov v državne obveznice in na otoku kupijo ali najamejo nepremičnino višjega cenovnega razreda. Do pomladi 2018 si je dovoljenje zagotovilo 140 ljudi, kar 80 odstotkov teh je bilo kitajskih državljanov. Torej je bilo samo v državne obveznice v prvih dveh letih programa vloženih 35 milijonov evrov. 

»To jasno kaže, kako je nekaj posameznikov v zelo kratkem času prevzelo celoten državni aparat v članici Evropske unije in ga spremenilo v piratsko ladjo za pridobivanje osebnih koristi,« je ob objavi zadnje novinarske preiskave dejal sin umorjene novinarke, tudi sam novinar, Matthew Caruana Galizia. Če bi bila njegova mama še živa, bi, pravi, čutila olajšanje, saj bi vedela, da je njeno preteklo delo verodostojno in da v tem boju ni sama.

Njenemu umoru so sledila razkritja korupcije v malteški vladi, novinarske preiskave na podlagi njenega dela pa potekajo še danes.

Pred dobrim mesecem so na petnajstletno zaporno kazen obsodili Vincea Muscata, enega izmed treh obtoženih za umor Daphne Caruana Galizia. Med drugim je priznal, da je pod njen avtomobil nastavil bombo.

V povezavi z umorom Caruane Galizie so doslej pridržali že deset oseb, med njimi poslovneža Yorgena Fenecha, lastnika podjetja 17 Black, prek katerega naj bi podkupoval najvišje malteške politike. Fenech je bil v stiku tudi s takratnim vodjem kabineta predsednika vlade Josepha Muscata, ki je po večletnih pritiskih januarja 2020 odstopil.

Za zdaj sicer ni dokazov, da bi bili v umor vpleteni podjetje Accenture, Chen, katero drugo kitajsko podjetje ali osebe, so novinarji poudarili v preiskavi.