Postojnskemu upravljavcu divjega odpada odklenkalo

Matej Simič

Z nezakonitega odpada v središču Postojne, o katerem je leta 2019 poročal Oštro, je medobčinski inšpektorat petih občin odstranil komunalne odpadke, ne pa tudi odsluženih avtomobilov. Ti so v pristojnosti državnega inšpektorata.

 
Neregistrirani in odsluženi avtomobili ostajajo na nelegalnem odlagališču v Postojni. Kdaj bodo odstranili tudi te, ni jasno. Foto: Oštro.si

Neregistrirani in odsluženi avtomobili ostajajo na nelegalnem odlagališču v Postojni. Kdaj bodo odstranili tudi te, ni jasno. Foto: Oštro.si

S črnega odlagališča odpadkov v središču Postojne je pristojna občinska služba skladno z izvršbo medobčinskega inšpektorata petih notranjskih občin 11. marca odpeljala nezakonito odložene komunalne odpadke, med njimi železo in odpadno belo tehniko.

Postojnčanom dobro znani domačin Franc Gulja je namreč v Ulici Luke Čeča, nedaleč stran od sedeža občine, vsaj od leta 2014 kopičil odpadke in izrabljene avtomobile. Ko je lani prejel pravnomočno odločbo medobčinskega inšpektorata, je po njihovih besedah »nekaj kosov železa odnesel sam«.

Nevozni avtomobili na zemljišču v Stari vasi. Foto: Oštro.si, novembra 2019

Nevozni avtomobili na zemljišču v Stari vasi. Foto: Oštro.si, novembra 2019

Preostale odpadke je zdaj na njegove stroške in ob policijskem varovanju odstranila javna služba za ravnanje s komunalnimi odpadki. Gulja še eno črno odlagališče vodi dva kilometra stran, v Stari vasi, in tudi od tam bo po pojasnilih medobčinskega inšpektorata pristojna služba odpadke kmalu odpeljala.

Gulja je na postojnskem odlagališču na črno zbiral tudi izrabljene avtomobile, ti bodo za zdaj ostali na lokaciji. Okoljski inšpektorat mu je zaradi neodstranjenih avtomobilov od leta 2018 izdal osem denarnih kazni, vendar jih ni plačal.

Po zadnjem sklepu o izvršbi z denarno prisilitvijo za 10.000 evrov, ki ga je prejel 1. februarja in dolga ni poravnal, so okrajnemu sodišču v Kranju predlagali, naj v zemljiško knjigo vpiše zastavne pravice na zemljišča in nepremičnine za zavarovanje terjatve do Gulje v višini 26 tisoč evrov. 

Po podatkih zemljiške knjige je okrajno sodišče včeraj, 17. marca, ugodilo predlogu inšpektorata o vpisu zastavne pravice Republike Slovenije v višini 26 tisoč evrov na 25 zemljiških parcelah v Guljevi lasti, in sicer na podlagi osmih odločb o denarni kazni.

Na okoljskem inšpektoratu zaradi skladiščenja neregistriranih vozil in njihovih sestavnih delov v središču Postojne in bližnjem Prestranku sicer vodijo več uradnih postopkov, ki se bodo nadaljevali »do vzpostavitve zakonitega stanja«.

V uredništvu smo pred poldrugim letom pridobili kopijo prve odločbe okoljskega inšpektorata zoper Guljo iz leta 2017, v kateri so ugotavljali, da v središču Postojne nezakonito razgrajuje izrabljena vozila in skladišči njihove dele. Talna površina na delovišču je bila prepustna, zavezanec pa po njihovih ugotovitvah ni zagotovil čiščenja odpadnih voda. Ob obisku na lokaciji so inšpektorji na tleh opazili madeže avtomobilskega olja in drugih tekočin.

V odločbi so še navedli, da zavezanec pri agenciji za okolje ni vpisan v evidenco pravnih oseb, ki predelujejo oziroma zbirajo odpadke, in da nima okoljevarstvenega dovoljenja. Prepovedali so mu razstavljanje in zbiranje izrabljenih vozil ter odredili, da odpadke odstrani in odda na registrirano zbirno mesto ali v obrat za razstavljanje. Odločbe ni izpolnil. Okoljski inšpektorat je Gulji zato izdal osem denarnih kazni, vendar jih prav tako ni plačal.

Novinarji Oštra.si so v okolici Postojne poleg omenjenih lokacij odkrili še eno, kjer naj bi Gulja po trditvah sogovornikov nelegalno zbiral izrabljene avtomobile. Gre za odpad v Kočah, ki so od Postojne oddaljene sedem kilometrov. Nobena izmed parcel, ki smo jih tam odkrili leta 2019, ni med tistimi, ki jih bo okoljski inšpektorat obremenil z zastavno pravico.

»Olje kar teče po cesti. Če se vname, gre vse v luft,« je denimo dejal domačin iz Koč. Še bolj pa so jih motili odsluženi avtomobili, ki so bili tedaj parkirani kar ob cesti in so ovirali promet. Kot je za Oštro.si v sredo povedala krajanka Koč, ki živi nedaleč stran in se ni želela izpostaviti z imenom in priimkom, jih avtomobili in odpadni material močno motijo še danes.