Panamski dokumenti izbrani za novinarsko preiskavo desetletja

Oštro

V novinarskem projektu desetletja je sodelovala tudi ustanoviteljica in odgovorna urednica Oštra Anuška Delić.

Foto: ICIJ

Britanski spletni portal Press Gazette, ki podeljuje novinarske nagrade British journalism awards, je projekt Panamski dokumenti razglasil za novinarsko preiskavo desetletja. Nosilca nagrade sta The Guardian in BBC Panorama.

V projektu Panamski dokumenti je mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) skupaj z več kot 370 novinarji iz različnih držav in medijev, tudi ustanoviteljico in odgovorno urednico Oštra Anuško Delić, leta 2016 pregledal več kot 11,5 milijona dokumentov panamske odvetniške pisarne Mossack Fonseca. 

Novinarji so med drugim razkrili slamnata podjetja v davčnih oazah, povezana s takratnim islandskim premierom Davidom Gunnlaugssonom, britanskim premierom Davidom Cameronom, ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in drugimi politiki, kriminalci in slavnimi osebnostmi z vsega sveta.

Na podlagi teh razkritij so države po svetu v naslednjih petih letih sprožile preiskave, s katerimi so po izračunu ICIJ povrnile več kot milijardo evrov neplačanih davkov. 

ICIJ in svetovna zveza za davčno pravičnost sta bila lani skupaj nominirana tudi za Nobelovo nagrado za mir zaradi »uspešne gradnje svetovnih zavezništev« za povečanje transparentnosti v globalnem finančnem sistemu.

Novinarske nagrade desetletja so izmed nagrajencev v zadnjih desetih letih z glasovanjem izbrali bralci portala Press Gazette in nekdanji udeleženci podelitev novinarskih nagrad. Poleg nagrade za najboljšo preiskavo so podelili še nagrado za najboljšega novinarja in novinarski dosežek.

Za novinarja desetletja je bila izbrana Amelia Gentleman, novinarka britanskega časnika The Guardian, ki je razkrila škandalozno vladno obravnavo priseljencev v Veliki Britaniji. Za novinarski dosežek desetletja so razglasili poročanje britanskega časnika The Times o spolnih prestopkih uslužbencev nevladne organizacije The Oxfam na Haitiju.

Za britanske novinarske nagrade se sicer lahko potegujejo vsi novinarji, ne glede na to, kje delajo.