Davčne oaze kot finančni Guantanamo

uredništvo Oštra

Odgovorna urednica Oštra Anuška Delić je v oddaji Preverjeno spregovorila o razkritjih iz Pandorinih dokumentov.

Foto: Pop TV

»Imamo že kar dober pregled nad tem, kaj je v dokumentih. Za mnoge še ne vemo dobro, kdo so, s čim so se ukvarjali, ampak bomo že ugotovili,« je v oddaji Preverjeno na Pop TV dejala Anuška Delić, odgovorna urednica Oštra. Dodala je, da bodo novinarji Oštra ugotovitve in analize iz Pandorinih dokumentov objavljali še vsaj pol leta. 

Delićeva je v prispevku povedala, da imajo novinarji tokrat približno trikrat več podatkov in informacij, povezanih s Slovenijo, kot so jih imeli v Panamskih dokumentih. Novinarju Adiju Omeroviću je pojasnila, da so tokrat relevantni dokumenti tudi bolj kakovostni in bogati z informacijami. 

Dolgoletni zunanjepolitični novinar na Delu Branko Soban je dejal, da v skrivnostnosti davčnih oaz prepoznava pojav, ki ga je poimenoval finančni Guantanamo. »Tako kot v zaporu Guantanamo tudi v davčnih oazah ni nobene transparentnosti, ne spoštuje se zakonov in vse se dela na skrivaj.«

Glasbenik in aktivist Miha Blažič N’toko pa je opozoril, da so razkritja Pandorinih dokumentov posebej škandalozna v času, ko je svet v primežu covida-19. »Namesto da bi v tem času okrepili naše javne institucije, naše zdravstvo, šolstvo, ki je zelo trpelo v tem obdobju, se dogaja obratno. Denar gre navzgor, in to na račun delavcev.«

V oddaji Preverjeno so med drugim posebej omenili eno ključnih dosedanjih slovenskih zgodb, o podjetniku Marku Glinšku, ki je vrsto let poskušal prelisičiti pristojne organe, da ni dejanski lastnik podjetja Lux Factor na Sejšelih. To je prodajalo kozmetične izdelke, ki jih je zdravstveni inšpektorat prepovedal že pred štirimi leti, Glinšek pa je bil lani v zvezi z njimi obsojen zaradi preslepitve kupcev. Ker mu na sodišču lastništva podjetja niso mogli dokazati, je dobil blažjo kazen, kot bi jo sicer, meni Delićeva. »Zdaj smo to dokazali mi. Vsekakor imajo inšpektorji v vseh pristojnih branžah še kar nekaj dela.« Izdelki Lux Factor so še v prodaji, v Sloveniji pa je njihova glavna ambasadorka pevka Natalija Verboten.