Podatki o dejanskih lastnikih spet dostopni za medije in civilno družbo

uredništvo Oštra

Potem ko je evropsko sodišče leta 2022 prepovedalo javni dostop do registrov dejanskih lastnikov, jih nova direktiva spet odpira za del javnosti.

 

Foto: Unsplash

 

Evropski svet in parlament sta 18. januarja dosegla dogovor o pravilih za preprečevanje pranja denarja in odpravila pomanjkljivosti direktive iz leta 2018. Po novih pravilih bodo tisti, ki so neposredno vključeni v boj proti pranju denarja, dobili splošen dostop do registrov dejanskih lastnikov. 

Kot je Oštro že poročal, je evropsko sodišče leta 2022 prepovedalo javni dostop do registrov dejanskih lastnikov. Ugotovilo je, da peta direktiva o preprečevanju pranja denarja iz leta 2018 omogoča preširok javni dostop do registrov dejanskih lastnikov podjetij in nesorazmeren poseg v pravico do zasebnosti in varstvo osebnih podatkov dejanskih lastnikov brez zadostne utemeljitve. 

Nova direktiva civilni družbi in medijem, ki preiskujejo pranje denarja in kazniva dejanja, kot je korupcija, vrača splošen dostop do podatkov o dejanskih lastnikih podjetij in skladov.

Organizacija Transparency International (TI) je v sporočilu za javnost pozdravila novo direktivo. Roland Papp, njihov strokovnjak za nezakonite finančne tokove, je dejal, da bodo »nova pravila kriminalcem bistveno otežila skrivanje nezakonito pridobljenih dobičkov v luksuznih nepremičninah«. Ključno je, da države članice pravila začnejo izvajati, je dodal.

Maíra Martini, strokovnjakinja za korupcijske denarne tokove, pa je poudarila, da nova direktiva kot kratkoročna rešitev preprečuje, da bi se EU vrnila v dobo poslovnih skrivnosti.