Razkrinkavanje.si že drugo leto gleda pod prste dezinformatorjem

uredništvo Oštra.si

Ekipa Oštrovega projekta Razkrinkavanje.si je v dveh letih preverila verodostojnost več kot tristo medijskih vsebin in izjav nosilcev oblasti.

Foto: Matej Povše

Foto: Matej Povše

Napake, manipulacije, vdiranje oglaševalskih vsebin v novinarske prispevke in, seveda, lažne novice. To so nekatere slabe medijske prakse, ki so se zažrle v naš vsakdanjik, še huje pa je – zlasti v obdobju epidemije – z izjavami političnih funkcionarjev. Novinarji Oštrovega projekta Razkrinkavanje.si so jim pod prste začeli gledati pred dvema letoma. 

V tem času so številni mediji, tudi taki, kot je denimo Politico.eu, umaknili ali popravili napačne informacije, ki so jih pri preverjanju zaznali novinarji. Nekateri politiki so se za neutemeljene ali neresnične izjave opravičili, a delo še zdaleč ni opravljeno.

Ekipa je do danes preverila več kot tristo medijskih vsebin in izjav različnih posameznikov. Četrtina jih ni držala, 17 odstotkov jih je bilo neutemeljenih, za desetino objav pa se je med preverjanjem izkazalo, da držijo. V osmih odstotkih smo odkrili lažne objave,  ki so bile ustvarjene za namerno zavajanje in napačno obveščanje javnosti.

»Toda to ne pomeni, da je bilo v slovenskem medijskem prostoru le 8 odstotkov lažnih novic. Toliko smo jih odkrili samo v svežnju, ki nam ga je uspelo preveriti. Ekipa je mlada in zagnana, a majhna, preverjanje verodostojnosti medijskih vsebin pa smo več kot leto dni v celoti ali deloma financirali iz lastnih prihodkov,« je poudarila odgovorna urednica Oštra Anuška Delić. 

V tem času se je sprva mikro ekipa Razkrinkavanja.si razširila. Novinarkama Katarini Bulatović in Maji Čakarić, urednici Klari Škrinjar in odgovorni urednici Oštra Anuški Delić so se pridružili še Matej Zwitter ter študenti novinarstva Žana Erznožnik, Zala Čas, Nejc Kirn, Martin Mittendorfer in Samo Demšar. Sodelovala sta tudi študenta Matej Simič in Meta Gantar.

V okviru projekta Razkrinkavanje.si hkrati poteka tudi Inkubator za preiskovalno novinarstvo, kjer mladi novinarji ob kritičnem presojanju informacij, vrednotenju medijskih objav in izjav pridobivajo veščine, ki jih ne morejo pridobiti v uradnem izobraževalnem procesu ali drugih medijskih uredništvih. Pravzaprav je celoten uredniški postopek Oštra naravnan na kontinuirano učenje in nadgrajevanje znanja vseh novinarjev in urednikov, ne glede na kilometrino.

Novinarji Razkrinkavanja.si se pri delu držijo Oštrovega kodeksa in strogih profesionalnih standardov. Vsak prispevek gre skozi temeljit uredniški proces, da bi zagotovili, da so prispevki Razkrinkavanja.si karseda skladni z visokimi standardi, ki so po prepričanju uredništva ključni za povrnitev zaupanja javnosti v novinarstvo in medije.

Da ima projekt Razkrinkavanje.si visoke standarde, je novembra lani potrdila tudi mednarodna mreža za preverjanje dejstev IFCN (The International Fact-Checking Network).

Neodvisna ocenjevalka je ugotovila, da Razkrinkavanje.si ustreza več kot 30 kriterijem na petih področjih. To so nepristranskost in pravičnost, standardi in preglednost virov, preglednost financiranja in dela organizacije, standardi in preglednost metodologije dela ter zavezanost k odprti in jasni politiki popravkov.

Oštro je s tem postal prvi slovenski podpisnik kodeksa mednarodne mreže za preverjanje dejstev IFCN med več kot 80 mednarodnimi podpisniki.