V finalnem izboru za Pulitzerjevo nagrado tudi FinCEN Files

uredništvo Oštra.si

V obsežnem mednarodnem projektu FinCEN Files so novinarji z vsega sveta razkrivali, kakšno vlogo so imele banke pri pretakanju milijonov na račune avtokratov in kriminalcev. Oštro je pri projektu sodeloval s preiskovalno zgodbo o skupini Aktiva in podjetniku Darku Horvatu. 

Foto: Odbor za Pulitzerjeve nagrade

Foto: Odbor za Pulitzerjeve nagrade

Odbor za Pulitzerjeve nagrade je v petek objavil nabor novinarskih zgodb, ki so se uvrstile v finalni izbor, ter prejemnike nagrad. V najožji izbor za nagrado za mednarodno poročanje se je poleg še treh projektov uvrstil tudi FinCEN Files, skupni projekt BuzzFeed News in mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev ICIJ in partnerjev, med katerimi je bil tudi Oštro.

V utemeljitvi nominacije za finalni izbor te prestižne novinarske nagrade je odbor zapisal, da je obsežen projekt temeljito razkril, kako nekatere največje svetovne banke na svojevrsten način omogočajo mednarodno pranje denarja, trgovino z blagom in ljudmi ter korupcijo, kar otežuje delo regulatorjev po vsem svetu. 

Direktor ICIJ Gerard Ryle je ob tem dejal, da je uvrstitev v finalni izbor poklon prizadevnemu delu ICIJ in novinarjem partnerskih medijev po vsem svetu. »Je tudi poklon moči sodelovanja med novinarji, ideje, ki je v samem središču delovanja ICIJ.« Konzorcij je Pulitzerjevo nagrado za pojasnjevalno novinarstvo prejel leta 2017 za prelomni projekt Panamski dokumenti, pri katerem je sodelovala tudi odgovorna urednica Oštra.

Septembra lani je več kot 400 novinarjev v 88 državah, tudi v Sloveniji, objavilo analizo obsežnih zaupnih poročil velikih ameriških bank, ki so jih pošiljale uradu za preprečevanje finančnega kriminala. Dokumenti, ki jih je prejel BuzzFeed News in jih delil z ICIJ, so med drugim razkrili, kako se je med letoma 2011 in 2016 prek osebnih računov podjetnika Darka Horvata in njegovih podjetij pretakalo skoraj 50 milijonov dolarjev, o čemer je v preiskovalni zgodbi Denar Darka Horvata poročal Oštro. 

Odbor za Pulitzerjeve nagrade je v finalni izbor za mednarodno poročanje uvrstil tudi delo novinarjev medijskih hiš The Washington Post, o kitajskem voditelju Xi Jinpingu, in The New York Times, o pandemiji koronavirusa. 

Sicer pa je glavno Pulitzerjevo nagrado, nagrado za javno službo, prejel časopis The New York Times za poročanje o razsežnostih pandemije. Odbor je s posebno omembo nagradil Darnello Frazier, ki je posnela umor temnopoltega Georgea Floyda, kar je v ZDA sprožilo proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju.